Landskrona prisas som kulturmiljökommun

Riksantikvarieämbetet har tilldelat Landskrona 2015 års pris för årets skånska kulturmiljökommun.

Våren 2015 utlyste Riksantikvarieämbetet en tävling med namnet Årets kulturmiljökommun för att uppmärksamma kommunernas kulturmiljöarbete när det gäller att tillvarata och utveckla kulturmiljö- och kulturarvsfrågor. Landskrona blev utsedd till årets skånska kulturmiljökommun med motiveringen:

”Ett professionellt samhällsbyggnadsperspektiv med stadens årsringar ända sedan 1400-talet med de moderna industrimiljöerna som framhävs särskilt vid omvandlingen av staden. Samarbete mellan kommunens förvaltningar, god förvaltning av kulturmiljöerna och dialog med medborgarna lyfts fram som framgångsfaktorer. Har egen stadsantikvarie”

- Jätteroligt att Landskronas kulturmiljöer uppmärksammas!  Det finns ett stort engagemang i Landskrona kring de här frågorna. De rika kulturmiljöerna är utan tvekan en av stadens främsta tillgångar. Det är också positivt att samarbetet över förvaltningsgränserna särskilt lyfts fram i motiveringen, säger Lena Hector, stadsantikvarie i Landskrona stad.

Årets kulturmiljökommun är ett pilotprojekt under 2015 och vänder sig till Skåne, Västernorrland och Västra Götaland vilka är de tre län som Riksantikvarieämbetet har överenskommelser om regional utvecklingssamverkan med.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén