Landskrona stad lanserar ordbok mot näthat

Kidish ordbok lågupplöst.jpg

Vet du vad jappa, paraknas och aide betyder? Inte? Då pratar du antagligen inte det språk som används av över en miljon svenska barn och ungdomar. Nu lanseras Kidish, en ordbok för att uppmärksamma och hantera näthat.

Tonen bland unga har stundtals blivit hårdare. Ofta sker det på nätet, utan vuxnas insyn. Detta är en utveckling Landskrona stad vill motverka.

– Det finns ett stort behov av en ordbok i ”kidish”, alltså barns och ungdomars egna språk och förkortningar. Att förstå vad ungdomarna pratar om på sociala medier är det första steget för att förhindra näthat, som tyvärr är vardag för många unga idag, säger Anette Larsson, lärare i språk i årskurs 7–9 på Seminarieskolan i Landskrona.

Ordboken Kidish har tagits fram i samarbete med ungdomar i Landskrona stad i åldrarna 12–15 år och innehåller nästan 400 ord, både uttryck och förkortningar. Ordboken lanseras även i en digital version på www.kidish.se där man som förälder kan slå upp ord, läsa på om digitala kanaler eller förstå vad en särskild emoji betyder. På sajten kan man också testa sina egna kidish-kunskaper.

– Kidish är en del av Landskrona stads initiativ #snackaomhat, som uppmärksammar och motverkar näthat hos barn och unga i Landskrona. Genom att ge föräldrar mer kunskap om det språk deras barn och ungdomar använder, vill vi ge dem ett verktyg för att motverka kränkningar på nätet, säger Elvir Mesanovic, samordnare på utbildningsförvaltningen i Landskrona stad.

*jappa=ha sex, paraknas=ha ont om pengar, aide=kom igen, skynda 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Maria André