Landskrona stads kulturstipendiater 2015

Under årets kulturmingel 19 november på Landskrona teater delades årets kulturstipendier ut.

Kulturminglet är till för att alla i landskronatrakten som på något sätt är kulturellt aktiva – professionellt, ideellt eller politiskt engagerade – ska mötas för att inspireras, umgås och lära känna varandra. Genom ett starkt nätverk av kulturutövare i Landskrona stärks kulturlivets positioner.

Kvällens konferencier Lotta Thosteman hälsade välkommen tillsammans med kulturnämndens ordförande Csaba Bene Perlenberg som berättade om Landskrona stads många kulturella arrangemang under året på museet, konsthallen, våra bibliotek med flera.

Nina Jensen som är årets Nell Walden berättade om sin verksamhet i Fröfabriken. Ninas stipendie innebär en ateljé i Fröfabriken i upp till sex månader samt ett visst ekonomiskt produktionsstöd. Nu under hösten arbetar hon med sitt projekt Det postapokalyptiska hantverkskollektivet Babels rehab som är en interaktiv installation med publika workshops.

Efter Ninas presentation blev det så dags att få möta årets kulturstipendiater. I år hade kulturnämnden valt följande pristagare:

  • Ali Alabdallah som är journalist och initativtagare till Nyhetscaféet på stadsbiblioteket
  • Ann Gomér driver Landskrona vision som producerar böcker och filmer för barn och unga med särkskilda behov.
  • The Royal Ruckus som är ett rockband från Landskrona

Läs motiveringarna längre ned.

Efter prisutdelningen intog Eleine scenen och bjöd på en härlig energisk rockshow innan det avslutande minglet.

Juryns motiveringar

Ali Alabdallah 20 000 kronor

Ali är journalist och initiativtagare till Nyhetscaféet på stadsbilioteket.

Motivering:
Kultur är möten mellan människor. Sedan januari 2015 har den syriske journalisten Ali Alabdallah på eget initiativ drivit Nyhetscaféet på Landskrona stadsbibliotek. Där har han skapat en mötesplats mellan nyanlända, tidigare invandrare och svenskar utifrån aktuella nyheter och samhällsfrågor. Genom att bjuda in representanter för samhället har han gett nyanlända en unik kontaktyta och dialogmöjlighet med Landskrona och det svenska samhället. Samtidigt har de inbjudna gästerna fått en ökad förståelse för de utmaningar och trösklar som de nyanlända möter.
Ali har skapat en mötesplats och en brygga mellan människor och det svenska samhället. För sin nyfikenhet, sitt mod och sin kulturgärning för alla Landskronabor, nya som gamla, får han Landskrona stads kulturstipendium 2015.

Ann Gomér 15000 kronor

Ann driver Landskrona vision som producerar böcker och filmer för barn och unga med särkskilda behov.

Motivering:
Kultur är en mångfald av röster – och att ge röst åt de som kanske inte alltid kan föra sin egen talan eller som har svårt att utan hjälp ta sig fram i världen. Ann Gomér har via en bred plattform som filmare, fotograf, musiker och författare öppnat upp dörren till kulturen för barn och unga med funktionshinder. Hennes olika produktioner såsom lättlästa böcker, filmer och senast spel har nått en stor spridning och används bland annat i särskolor runt om i hela Sverige.

Att känna sig sedd och förstådd är den största trygghetskänslan – en känsla som Ann uppvisat en förmåga att skapa berättelser och mediaupplevelser kring.
Ann har förvaltat sitt föräldraskap till en dotter med funktionshinder på ett generöst och insiktsfullt vis, och därmed skapat förståelse för andra människors unika förutsättningar. För sin tonsäkerhet, sitt driv och fantasirikedom får Ann Gomér Landskrona stads kulturstipendium 2015.

The Royal Ruckus 15000 kronor

The Royal Ruckus är ett rockband från Landskrona.

Motivering:
Kultur är att resa - i sig själv och med sin gärning in i andra människors liv. Men det kan också vara att turnera, som Landskronabandet The Royal Ruckus gjort med över 100 spelningar sedan starten 2012. Det är tydligt att denna framåtrörelse är en del av bandets ryggrad - genom hårt arbete och långa timmar i replokalen har de tillsammans skapat en helhet som uppvisar ett musikaliskt självförtroende som imponerar. Det här är rock’n’roll på riktigt.

Att spela i ett band är även att bilda en familj. Man för inte bara med sig sina unika instrument, man tillför även sina egna karaktärsdrag. Och det räcker inte med att man gillar att lira musik - man måste älska att lira ihop.

2015 har varit ett genombrottsår för The Royal Ruckus, med vinst på Popkorn-tävlingen på The Tivoli i Helsingborg, festivaldebut på Rockstage-scenen på Sweden Rock Festival och en rad olika stadsfestivaler.

För sitt sound och sin imponerande resa som vi endast sett början på får The Royal Ruckus Landskrona stads kulturstipendium 2015.

 

 

 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén