Landskronas Walk of Fame förgylls med Peter Haber och Katja of Sweden

Peter Haber.jpg

Landskrona Walk of Fame på Järnvägsgatan invigdes jubileumsåret 2013. Då avtäcktes 20 minnesstenar med välkända namn. Därefter har även skådespelaren Rolf Lassgård och violinistens Amanda Maier-Röntgens fått sina minnesstenar avtäckta. Nu är det dags för ytterligare två, nämligen skådespelaren Peter Haber och den framlidne modedesignern Katja of Sweden, att ta plats på Walk of Fame.

Den som vill få en glimt av Peter Haber och Katjas söner som deltar i avtäckningen ska befinna sig på Järnvägsgatans gågata i Landskrona idag, den 16 augusti, med start 11.45. Då inleds programmet med musik. 12.15 sker själva avtäckningen.

Peter Haber föddes 1952 i Stockholm. Han var med och grundade Skånska Teatern i Landskrona på 70-talet. Peter har blivit en av Sveriges främsta TV- film- och teaterskådespelare. Han är bland annat känd som Sunes pappa, från filmer som Tomten är far till alla barnen och inte minst som Beck i de omåttligt populära Beck-filmerna. Maj Sjöwall, som tillsammans med Per Wahlöö är en av författarna till böckerna om Beck, bor dessutom på Ven. Kanske får Peter Haber träffa en av skaparna till en av sina mest berömda karaktärer på sitt besök i Landskrona.

Katja of Sweden, 1920-2017, växte upp i Landskrona och gick på flickskolan. Här fann hon sin konstnärliga inriktning och sökte sig sedan till Konstfack i Stockholm. Katja blev en internationellt framgångsrik modedesigner känd för raffinerad enkelhet som var starkt knuten till den nordiska stilen.

Om Walk of Fame i Landskrona
Bland de namn som idag finns på Landskronas Walk of Fame hittar vi Selma Lagerlöf, Erik av Pommern, Allvar Gullstrand, Siw Malmkvist, Enoch Thulin, Tycho Brahe, Rolf Lassgård med flera. Walk of Fame är ett samarbetsprojekt mellan stadens tre Rotaryklubbar; Landskrona RK, Landskrona-Citadell RK och Landskrona-Glumslövs RK samt Svenska Frimurare Orden i Landskrona.

Bakgrunden till Walk of Fame är att Landskrona har ovanligt många berömdheter i förhållande till sin storlek som växt upp här, verkat här eller på annat sätt gjort staden känd. Tanken är att visa detta samt locka invånare och besökare till centrum. Årets stenar blir nummer 29 och 30 i ordningen. Varje år avtäcks två nya minnesstenar.

Bilder från avtäckningen

Peter Haber får minnessten på Landskronas Walk of Fame

Peter Haber tillsammas med Kommunfullmäktiges ordförande, Gunlög Senfelt och Maj Sjöwall, en av författarna till böckerna om Beck.

 

Peter Haber avtäcker sin minnessten på Walk of Fame

Peter Haber avtäcker sin minnessten.

 

Sönerna till Katja av Sweden tar emot den framlidne modeskaparens diplom vid avtäckningen av hennes minnessten

Katja of Swedens söner var på plats för att avtäcka hennes minnessten.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Nina Persson Kerr