Låt inte julen gå upp i rök!

Inom räddningstjänsten vet man att det under december och januari brinner som mest i våra hem. Den vanligaste brandorsaken i villa och radhus är att något i eller runt en eldstad fattar eld. I lägenheter är den vanligaste orsaken att man glömt stänga av spisen. Bortglömda levande ljus är en annan vanlig orsak till att det börjar brinna.

- För att ingen ska behöva se sin jul gå upp i rök så kommer vi på räddningstjänsten vara ute och påminna alla att med brandvarnare, pulversbrandsläckare, brandfilt, spisvakt och kunskap kan man både förebygga och själv hantera en mindre brand, säger Hanna Johansson på räddningstjänsten i Landskrona.

Träffa räddningstjänsten under vecka 48

Onsdag 26 november, 17-19  finns vi vid Netto, Remigatan
Torsdag 27 november, 17-19 finns vi vid ICA Kvantum, stationen
Fredag 28 november, 10-12 finns vi vid COOP Forum
Lördag 29 november, 10-12 finns vi vid Citygross
Skyltsöndagen 30 november, 14-17 finns vi på Rådhustorget. Då finns det möjlighet för barn att åka i räddningstjänstens gamla brandbil. 

Brandvarnardagen den 1 december

Den 1:a december infaller den nordiska brandvarnardagen. Hela Norden sluter upp för att påminna befolkningen att testa sin brandvarnare och berätta att ett tryck på knappen räcker för att testa att den fungerar.

Testa dina brandvarnare några gånger per år. Särskilt viktigt är det efter att du varit bortrest, då brandvarnaren kan ha indikerat att batteriet är slut medan du har varit borta. Du bör också testa brandvarnarna inför stora ljushelger som jul.

Du ska ha en brandvarnare på varje våningsplan. Placera brandvarnare i eller i anslutning till sovrum så du hör om de larmar när du sover. Den ska monteras, cirka 50 cm ut från väggen, i taket.

Här kan du läsa mer om brandvarnare

Här kan du läsa mer om att skydda ditt hem

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén