Nu öppnar Sofia Albertina på nytt efter renoveringen

sofiaalbertinagång.jpg

På söndag den 9 april 2017 öppnar Sofia Albertina igen. Kyrkan har renoverats för 40 miljoner och bland annat fått helt nya fönster och en mer tillgänglig entré.

Sedan januari 2016 har Sofia Albertina varit stängd för allmänheten. Kyrkan har länge varit i behov av en ordentlig översyn bland annat på grund av att det funnits sprickor i taket och entrén. Man har även velat göra kyrkan mer tillgänglig för funktionshindrade.

Under året som gått har aktiviteten bakom de stängda portarna varit hög. Bland annat har taket restaurerats och fönstren bytts ut. Entrétrappan har flyttats och en eluppvärmd ramp har adderats.

Inne i kyrkan har man byggt ett mindre kök för att kunna servera soppa i samband med lunchkonserter. Alla större förändringar har gjorts i samråd med experter på Länsstyrelsen i Skåne.

– I en byggnad så här gammal måste man göra värdiga förändringar. Vi har haft omfattande diskussioner för att alla detaljer ska bli rätt, säger fastighetschef Peter Grims.

På söndag den 9 februari 2017 firas nyöppningen med en festmässa, visning av kyrkan, mingelmat, föredrag och en körkonsert.

Fakta om Sofia Albertina

Grunden till Sofia Albertina kyrka lades 1754. Arkitekten var Carl Hårleman. Kyrkan tillkom i samband med att Sveriges riksdag på 1700-talet tog beslut om att Landskrona skulle bli fästningsstad och delvis flyttas ut i havet. Platsen där kyrkan byggdes var därför omgiven av vatten. Kyrkan invigdes först 1788. Namnet kommer från Gustav III:s syster Sofia Albertina. Kyrkan är 53 meter lång, 14 meter bred och 17 meter hög.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén