Nya regler för restauranger och krogar med anledning av coronaviruset

För att bromsa takten i spridningen av coronavirus (covid-19) i Sverige har Folkhälsomyndigheten den 24 mars infört nya restriktioner för restauranger och krogar.

Reglerna innebär att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av coronavirus. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal bär ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Den som ansvarar för verksamheten ansvarar för att ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt. Riskbedömningar ska göras regelbundet utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regionernas smittskyddsläkare.

Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda de verksamheter som inte uppfyller kraven.

Landskrona stad har den 25 mars stängt måltidsserveringen på träffpunkterna tillsvidare.

Restriktionerna gäller inte skolresturanger utan dessa fortsätter i vanlig ordning med sin bufféservering.

Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om reglerna för restauranger och krogar.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén