Öresundsgymnasiet - Årets hållbara gymnasieskola!

Illustration: Håll Sverige Rent/Johnny Dyrander ?? a184857d-4afc-42ff-9dd3-e0fc2d51087f.jpg

Öresundsgymnasiet har utsetts till Årets hållbara gymnasium av organisationen Håll Sverige rent.

UPPDATERAD 181111:

I dag, måndag den 11 november, utsågs Öresundsgymnasiet till Årets hållbara gymnasieskola av Håll Sverige rent. Motiveringen låter så här: 

Öresundsgymnasiet

tilldelas priset Årets hållbara gymnasium för det fina arbetet med att göra stora hållbarhetsfrågor vardagliga och för ambitiösa försök att hitta lösningar istället för att se problemen. De har även arbetat hårt med att sprida sitt Grön Flagg-arbete både lokalt och globalt.

Stort grattis till alla engagerade elever, lärare och övrig personal!

 

 

I våras certifierades Öresundsgymnasiet med Grön Flagg, organisationen Håll Sverige rents lärandeprogram som hjälper skolor att arbeta mer strukturerat och engagerat för hållbar utveckling. Nu har skolan nominerats som en av tre till Årets hållbara gymnasieskola.

Arbetet leds av 'Grön flagg-gruppen' som består av engagerade elever och NO-läraren Karin Warlin. Ungdomarna som engagerar sig får en djupare förståelse för hållbarhetsfrågorna genom arbetet menar Karin:

- De allra största utmaningarna inför framtiden är sammanfattade i FNs globala utvecklingsmål. Men det är en sak att bara läsa om dem i en bok och en HELT annan sak att faktiskt ta tag i dem aktivt och komma med lösningar på en del av problemen. Grön Flagg är ett redskap där elever faktiskt gör detta, de är med själva och styr arbetet mot en hållbar utveckling, säger Karin.

Gruppens handlingsplan har ringat in tre mål:

  1. Minska matsvinnet.
  2. Satsa på återvinning och minska skräpet.
  3. Klimatsmart konsumtion.

Tillsammans har man sedan genomfört ett antal insatser för att uppnå målen så som att beställa in sorteringskärl och pantboxar och starta ett matråd som på olika sätt fokuserar på att minska matsvinnet. Utöver lokala aktiviteter har skolan också haft en hel del internationella kontakter med bland annat Indonesien och USA.

- Jag är stolt över eleverna och deras engagemang. Ofta är det de som tar initiativ till nya möten och på dessa möten bubblar det av kreativitet och idérikedom, säger Karin.

Lara Naseer Jamal JamalLara Jamal är en av de engagerade eleverna, hon tycker också att gruppen är driven och kreativ.

- Det är inspirerande, vi har kul tillsammans och lyckas samtidigt uppnå resultat. Till exempel har vi lyckats minska matsvinnet genom att samarbeta med kockarna som jobbar i skolans kök och sätta upp en tavla med hur mycket som har slängts, hur mycket det kostar och ett mål som vi vill uppnå, säger Lara.

 

Juryns motivering till nomineringen:

För deras arbete med beteendeförändring för att minska matsvinnet, öka återvinningen och konsumera mer hållbart. För ett aktivt och engagerat Grön Flagg-råd som har inspirerat och informerat om en hållbar livsstil, såväl lokalt som globalt och i flera olika kanaler.

Den 11 november presenterar Håll Sverige rent vinnaren av Årets hållbara gymnasieskola, vi håller tummarna!

 

Illustration: Håll Sverige Rent/Johnny Dyrander

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Nina Persson Kerr