Påskstök på Landskrona museum söndag 13 april

På söndag, 13 april klockan 12-16 är det dags för 2014:s årliga påskstök på Landskrona museum med både nya och traditionella inslag för alla åldrar.

I år får de allra minsta ta stor plats på museet. Lekutställningen Vardagens trassligheter visas. Här kan barn och vuxna tillsammans utforska tre små roliga vardagsvärldar med slingrande dammsugarslangar, mjuka klädhögar, bullberg och hisnande staplar med disk. Man kan bygga slott av fiskpinnar, leka tittut med grytlock, lyssna på viskande dammsugarramsor, virvla i en snurrig tvättmaskinsdans och spela i en egen köksorkester. Till utställningen finns lekrekvisita som lockar och ger möjlighet till olika typer av utforskande lek – sorteringslekar, färg och formlekar, dans och enklare räkneövningar.

Rulla ägg och gå på styltor

Massor av pyssel och mer lek för leksugna blir det både i museets filmsal och på Kasernplan där man kan  rulla ägg och gå på styltor. Det berättas medeltida sagor och i apoteket bjuds alla modiga på häxbrygd.

Landskrona Syförening, med anor från Selma Lagerlöfs tid i Landskrona medverkar med handarbete och lotteri.

Vem blir årets kattakung eller kattadrottning?

Som vanligt ska årets kattakung eller kattadrottning koras. Det är Landskrona ridklubb som håller i ryttarlekarna på kasernplan som börjar klockan 14.00. Det är en gammal fastlagslek som drängarna brukade roa sig med. Då var det på blodigt allvar, det var en förskrämd stackars katt som stängdes in i tunnan och som skräckslagen trillade ut när kattakungen till slut lyckades slå sönder tunnan. Idag är katten ersatt med en leksakskatt av tyg, men traditionen med öl ur stop och kungakrona till kattakungen/drottningen är sig lik.

Våffeljärnen går varma i caféet

I caféet serveras kaffe och kaka, våfflor och smörgåsar samt annat smått och gott. Trinity underhåller med start kl 14.30 och bjuder på irländsk folkmusik.

Martin Gavler – en av Sveriges bästa illutstratörer

Rum för Reklam blir det vernissagemingel klockan 14-16 då utställning Martin Gavler invigs. Martin Gavler var en tidig reklamillustratör och grafisk formgivare. I utställningen visas ett urval ur Martin Gavlers produktion genom åren.

Lär dig odla på liten yta, tips från vår trädgårdsmästare

Stadsodling – vad är det? – en premiär denna söndag i Rothoffska kolonin. Landskrona Museum visar under säsongen upp hur en stadsodling kan se ut på gräsmattan bredvid Rothoffs museikoloni. Här visas odling i pallkragar, krukor, hinkar, olika lösningar för att odla ätbart i staden. Invigning på söndag klockan 14-16 då trädgårdsmästaren från Rothoffs museikoloni finns på plats och berättare om odlingen. Barnen kan göra sin egen kruka och så en solros för att ta med hem.

Välkommen i vårsolen till roliga utomhus- och inomhusaktiviteter tillsammans med oss.

Läs mer om Landskrona museum.

 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén