Rädda Barnens framgångsrika Musikprojekt flyttar till Landskrona

Rädda Barnens Musikprojekt kommer, efter avslutat samarbete med Malmö Stad, att etablera sig i Landskrona. I Musikprojektet kombineras musikskapande med undervisning i matematik, svenska och engelska.

Under våren kommer verksamheten att organiseras för att kunna komma igång i Landskrona till terminsstarten hösten 2012.

Kreativitet som motiverar till studier

Rädda Barnens Musikprojekt är ett framgångsrikt ettårigt utbildningsprogram som sedan 1992 tillhört det individuella programmet i Malmö. Verksamheten fokuserar på estetiska och kreativa uttryck för att motivera ungdomar till studier och riktar sig främst till de ungdomar som haft svårigheter tidigare i skolan och som inte är behöriga till gymnasiet.

– Rädda Barnens Musikprojekt blir ett viktigt tillskott för gymnasieskolans introduktionsprogram i Landskrona. Detta kommer öka möjligheterna för fler av våra ungdomar att få en fullständig gymnasieutbildning, säger Tomas Johansson chef för utbildningsförvaltningen i Landskrona.

TV-inspelning under 2012

Rädda Barnens Musikprojekt har bland annat vunnit Bäst i klassen-priset som delas ut av näringslivet i Skåne. År 2010 publicerades boken Vägen tillbaka – Liv, lust och lärande i Rädda Barnens Musikprojekt. Boken används som läromedel på Musikhögskolorna i Malmö och Stockholm. Under 2012 sker TV-inspelningar om Rädda Barnens Musikprojekt i Landskrona. Dessa kommer att resultera i två dokumentärer som kommer att visas i Utbildningsradions tv-sändningar.

Ett komplement till Landskronas tidigare estetisk skol-verksamhet

Ansvarig för verksamheten blir Christian Olsson, verksamhetschef för gymnasiet. Han är mycket entusiastisk för möjligheten som bereds Landskronas ungdomar.
– Musikprojektets koppling till kreativitet och estetisk verksamhet är mycket intressant. I utbildningsförvaltningen arbetar vi sedan länge med sammanhållen estetisk verksamhet via grundskolans Estet College, estetiska programmet på gymnasiet samt Kulturskolan. Denna satsning är ytterligare ett komplement, säger Christian Olsson.

– Det blir extra intressant och inspirerande att få igång verksamheten i Landskrona eftersom jag vet att där finns en målgrupp som har de behov vi kan tillgodose. Dessutom känns det väldigt bra att den kunskap, erfarenhet och professionalism som finns i Musikprojektet tas emot på ett nyfiket och respektfullt sätt, förklarar Musikprojektets ledare Mikael Svennerbrandt inför flytten till Landskrona.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén