Nu kan du beställa självtest för covid-19 på 1177.se

Visar ett kit för självtest med provpinne och instruktion.

Från och med idag kan skåningar med symtom på covid-19 beställa ett självtest på 1177.se för att kontrollera om man har en pågående covid-19-infektion eller inte.

Den som har symtom som tyder på att man skulle kunna ha covid-19, till exempel feber, hosta eller influensaliknande symtom och är folkbokförd i Skåne samt har e-legitimation kan nu beställa ett självtest på 1177.se.

– Det finns ett stort intresse hos invånarna att själva kunna ta ansvar och testa sig när man har symtom. Erfarenheten från andra regioner är att trycket blir högt och Region Skåne kommer följa efterfrågan på tester noga, säger hälso- och sjuvårdsdirektör Pia Lundbom.

Positivt provsvar följs av smittspårning

Självtestet måste hämtas ut och lämnas in av ett ombud, eftersom den som ska göra testet annars riskerar att sprida covid-19. Provsvaret kommer efter 1-3 dagar på 1177.se. Den som får ett positivt provsvar och som visar konstaterad covid-19, blir uppringd av Region Skåne och får information om förhållningsregler. Tillsammans påbörjar man smittspårningen. Målet är att minimera smittspridningen i Skåne.

– Får man veta att man har covid-19 måste man enligt smittskyddslagen agera så att smittan inte sprids vidare. Man måste också informera sina närkontakter eftersom de också har varit utsatta, så att de i sin tur kan vara försiktiga i sin kontakt med andra. De som har varit i närkontakt med en person som har covid-19 ska vara extra uppmärksamma och testa sig så fort de får minsta symtom, säger biträdande smittskyddsläkare Eva Gustafsson.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén