Städdagen för Landskronas skolelever

I dag var det städdag bland Landskronas skolor. Vi åkte ut och besökte dem. Vi tittade på vad de gjorde för att uppmärksamma miljön.

Vad är städdagen?

Städdagen är en dag då många förskolebarn går ut i sin stad för att städa. Dem plockar skräp och lägger det i påsar, för att sedan sortera skräpet. För att öka motivationen får dem oftast besök av några roliga figurer som uppmuntrar barnen till att plocka skräp och hålla ordning på miljön. Man lär ut hur man ska sortera sina sopor, och att man ska återvinna skräpet.

Anledning till varför vi har en städdag

Städdagen finns för att lära barnen redan i tidig ålder att miljön är viktigt och att man inte ska slänga skräp i vår natur. Barnen är vår framtid och det är viktigt att dem lär sig att ta hand om vår planet på bästa möjliga sätt.

Städdagen i Landskrona

I Landskrona idag var det flera förskolor som var med på städdagen och plockade skräp. Bland annat medverkade Jörgensgårdens förskola, Bronsängens förskola och Mullvadarna (Ur och skur). Jörgensgården fick högtidligt besök i form av Trollebolle, ett troll som hade skadat sin fot på en bit glas. Barnen fick prata med Trollebolle, sjunga för Trollebolle och även blåsa på Trollebolles skadade fot. Dem åt sedan frukt och lade sedan skruttarna i förskolans kompost. På Bronsängens förskola fick barnen se en liten improviserad pjäs med Skräptrollet och Håll-rent-trollet, där Håll-Rent-trollet lärde skräptrollet att man inte ska slänga skräp i naturen. Barnen uppskattade det, och efter pjäsen gick barnen ut i olika grupper för att plocka upp skräp från gatorna i närområdet. Mullvadarna (ur och skur) gick ner till stranden och Lillolas för att plocka skräp. Samtliga barn tyckte väldigt mycket om att hjälpa naturen på olika sätt.

Förskolelärarnas åsikter

Förskolelärarna på skolorna vi besökte tyckte att det var bra för barnen att lära sig att plocka upp skräp och sortera sina sopor. På Bronsängens förskola är förskolelärarna väldigt måna om att barnen ska vara utomhus mycket, och se vår natur och kunna ta hand om den. De arrangerar ofta roliga saker för barnen, idag gjorde de t.ex. en pjäs med troll. De har även gjort många Pippi Långstrump relaterade arrangemang för barnen, vilket givetvis är uppskattat av både barn och föräldrar.

Städande Borstahus-barn
Engagerat barn från förskolan Mullvaden i Borstahusen plockar skräp.

Skräptrollet och Håll-rent-trollet
Skräptrollet och Håll-rent-trollet besökte skolbarnen på Bronsängens förskola

Trolle-Bolle hälsar på barnen
Trollebolle hälsar på skolbarnen på Jörgensgårdens för- och grundskola.

Text och foto: Izabella Karlsson

 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén