Stor fotofestival med ett rikt program arrangeras i Landskrona

Helgen 23-25 augusti arrangeras för första gången Landskrona fotofestival. Festivalens ambition är att fördjupa samtalet kring fotografi som konstform och som kommunikationsmedel.

Festivalen innehåller seminarier, workshops, artist talks, utställningar, bildspel, försäljning av fotoböcker, samt release av JH Engströms nya bok och utställning Sketch of Paris.

Konstnärlig ledare för festivalen är Thomas H Johnsson och som i en referensgrupp haft stöd av Per Lindström, Jenny Maria Nilsson och Nina Grundemark. Bland utställarna märks Daido Moriyama, Jacob Aue Sobol, JH Engström, Hannah Modigh, Jenny Nordquist, Jessica Yatrofsky, Anna Clarén, Erik Östensson med flera.

På det internationella seminariet föreläser:
- Michaela Bosakova, curator på Central European House of Photography
- Marc Prüst, holländsk curator och fotografkonsulent
- Urs Stahel, mångårig chef för Fotomuseum Winthertur
- Aida Chehrehgosha, årets vinnare av Arbetets museums dokumentärfotopris

Festivalområdet är koncentrerat till centrum i Landskrona i området mellan Landskrona teater och Landskrona konsthall.

- Jag har försökt skapa en svensk fotofestival som jag själv skulle besöka. Som inspiration har jag sneglat åt de stora etablerade festivalerna i Europa, som de i Arles och Perpignan, även om vår blir mer liten och intim, säger Thomas H Johnsson.

Fotofestivalen har finansiellt stöd från Kultur Skåne och Utvecklingsstiftelsen i Landskrona och huvudman är Landskrona kulturförvaltning.

- Vi vill bli ett årligt inspirations- och mötescentrum för professionella fotografer, studerande och den konstintresserade fotopubliken, säger Göran Nyström kulturchef i Landskrona.

Under de här dagarna kommer Landskrona museum också att berätta om den fotohistoriska avdelning som nu börjar byggas. Avdelningen ska spegla den svenska fotohistorien och ska stå färdig i början av 2015.

Hemsida: www.landskronafotofestival.se

 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén