Stor konstdonation till Landskrona stads museum

I samband med en utställning på Pumphuset med verk av konstnären Carl Fredrik Reuterswärd har Landskrona stads museum mottagit en donation av samlingen Non-Violence. Donationen kommer från Carl Fredrik Reuterswärds stiftelse och innehåller i dag 250-300 verk. Samlingen består av skulptur, målning, teckning, grafik och hologram på temat Non-Violence.

– Det är med mycket stor glädje Landskrona museum tar emot denna fantastiska donation. Donationen kommer att betyda mycket för Landskrona museum och Landskrona stad, menar Kulturnämndens ordförande Gunlög Stenfelt.

– Vi känner oss mycket stolta och donationen ger museet en unik möjlighet att arbeta med konst av en av Sveriges största och mest internationellt kända konstnärer, på ett tema som alltid kommer att vara aktuellt och viktigt i vårt samhälle – icke våld, fortsätter Gunlög.

Samlingen kommer att visas i en permanent utställning på Landskrona museum och planeras att stå färdig i slutet av 2014. Ett omfattande pedagogisk program till utställningen kommer att riktas till unga. Det kommer även att produceras en katalog på temat Non Violence. Men redan från lördag 29 september kan du se cirka 50 verk av  Reuterswärd på Pumphuset i Borstahusen.

Skulpturen Non-Violence skapades av Carl Fredrik Reuterswärd som en reaktion på mordet av John Lennon 1980. 1988 placerades den knutna revolvern utanför FNs högkvarter i New York. Non Violence rörelsen (Non Violence projekt, NVP) startade 1993 i Schweiz och har idag verksamhet i flera länder – bland annat i Sverige.

Carl Fredrik Reutersvärd har under många år bott växelvis i Schweiz och i Landskrona och bor sedan en tid tillbaka helt i Landskrona.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén