Stormen Sven – uppmaningar från räddningstjänsten

SMHI har utfärdat en klass 2-varning över södra Sverige.

Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att ta in alla lösa föremål från sina trädgårdar och balkonger. Det kan t.ex. vara att hala flaggor, ta in krukor och andra lösa föremål, stänga fönster, balkong- och altandörrar. Under en storm är det angeläget att stanna inomhus för att inte riskera att bli skadad av kringblåsande föremål. Båtägare bör även se över sina förtöjningar så att båtarna ej slits under stormen.

Det kan även bli stora störningar i trafiken på grund av den kraftiga vinden och nederbörden. Skånetrafiken ställer in stora delar av tågtrafiken i Skåne under den 6 december med anledning av stormen, se Skånetrafikens hemsida. Kontrollera er resa via aktuell researrangör.
Vid stormar finns risk för störningar i elnätet. När strömmen är borta märker vi hur beroende vi är av den i vår vardag. För att bli mindre sårbar kan följande vara bra att ha hemma:

- En batteridriven transistorradio
- Ficklampa
- Färska batterier
- Kontanter
- Stearinljus, värmeljus
- Tändstickor
- Lite konserver som t ex soppa
- Gärna ett stormkök eller en fotogenvärmare

Om du bor utanför tätorten behöver du kanske förbereda dig lite mer med t ex en extra värmekälla.
Läs mer:
Trafikverket,  www.trafikverket.se
SMHI, www.smhi.se
Danska meteorologiska institutet, www.dmi.dk
Skånetrafiken, www.skanetrafiken.se

Har man frågor eller vill förmedla stormskador, ring 0418-166 90Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén