Stort intresse för hemtjänstens arbetssätt

I dag, fredagen den 17/4, tar omsorgsförvaltningen emot nio kommuner som vill veta mer om stadens block/nivåsystem inom hemtjänsten.

Representanter från Ystad, Höganäs, Sölvesborg, Eslöv, Halmstad, Laholm, Hörby, Ängelholm och en nordnorsk kommun kommer till Landskrona för att höra mer.

- Vi har minskat på administrationen och förenklat handläggningen med kategoriserade beslut om vad som beviljas. Sedan får personalen tillsammans med brukaren komma överens om hur detta ska utföras vilket dokumenteras i en genomförandeplan. Ett rehabiliterande förhållningssätt, det vill säga att personalen inte ska göra något som brukaren kan klara att utföra själv, är en viktig del i systemet, säger Ing-Britt Magdesjö, uppdragschef i Landskrona stad.

Block/nivåsystemet kom till efter flera år av stora ekonomiska underskott inom hemvården. Man förberedde systemet under 2013 och startade systemet från 2014. Målet var att få en budget i balans med bibehållen kvalitet i hemvården.

- Vi har fått styr på tidsåtgång, minskat volymer och minskat på administrationen samt fått budgeten i balans. Även andra åtgärder har bidragit till detta men vi räknar med att cirka 5-6 miljoner kronor har sparats in på detta system. Detta arbete vill många kommuner ta del av, avslutar Ing-Britt Magdesjö.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Publicerat den av Johan Alsén

Senast ändrad