Stränderna fortfarande viktigast för landskronaborna

Vardagligt motionerande och användning av internet är aktiviteter som hamnar i topp när resultatet av Landskrona stads fritids- och kulturvaneundersökningen 2014 är klart. 43 procent av de tillfrågade svarade på enkäten.

Fem år har gått sedan senast. I höstas genomförde Landskrona stad för andra gången en kultur- och fritidsvaneundersökning. Enkäten skickades ut till 1 200 slumpvist utvalda personer mellan 13 och 79 år. Utifrån eventuella trender och tendenser som visar sig i undersökningen, kan nu politikerna planera och prioritera bättre.

Stor andel av Landskronaborna motionerar regelbundet

Inte helt oväntat visar resultaten att aktiviteter som att motionera minst 30 minuter, använda Internet, vara aktiv på sociala medier, springa och vandra i motionsspår och på vandringslederna och att besöka gym är högt listade och sker med stor regelbundenhet. Den höga frekvens av vardagligt motionerande är en tendens som går att urskilja i både mäns och kvinnors vanor.

Vandringslederna prioriteras högre

– De områden landskronaborna prioriterar högst har inte förändrats avsevärt de senaste fyra åren. Vandringsleder har klättrat till en andra plats efter Stränder och Biograf har försvunnit från topp 5 och istället gett plats till Badanläggningar, säger Birgitta Persson, ordförande i fritidsnämnden. Kanske inte så konstigt med tanke på förra årets renovering av stadens biograf som nu växt från en salong till tre. Vi kan i alla fall se att vi är på rätt väg i vår planering och genomförda satsningar inom spontanidrott, vandringsleder och strandbad.

– Däremot känner jag en viss oro över de nedåtgående siffrorna för antalet aktiva inom föreningsidrotten och att ungdomarna istället blir sittandes framför datorn, telefonen och surfplattan på sin fritid, avslutar Birgitta.

De högst rankade områdena på listan över vad man tycker att Landskrona stad ska satsa mer på skiljer sig inte mycket åt mellan kvinnor och män. Kvinnor vill dock i något större utsträckning än män att Landskrona stad ska satsa mer på biograf, museer och dans. Något fler män än kvinnor vill satsa på fotbollsplaner och idrottshallar.

Vad gäller kulturaktiviteter så utövas dessa mer sällan än ovanstående men undersökningen visar att det finns ett stort intresse för det och det är något man gärna vill göra. Av de kulturbetonade aktiviteterna är det biblioteken som är mest besökta.

Utmaning att få fler till kulturverksamheterna

– Det är jätteroligt att våra kulturarrangemang väcker nyfikenhet. Det är upp till oss att locka Landskronas medborgare att ta steget över tröskeln. Att biblioteken är de mest besökta är kanske inte så konstigt, men vi vill även locka fler besökare till muséerna, teatern och konsthallen. Det verkar som vi har mest ”övertalning” att göra hos männen. Det ser jag som en inspirerande utmaning, säger tillförordnad chef för fritids- och kulturförvaltningen Kjell Thoresson.

Invånarna verkar överlag vara ganska nöjda med stadens kultur- och fritidsutbud. Läs hela undersökning Kultur- och fritidsvaneundersökningen 2014 i Landskrona.

Landskrona stads sidor om kultur- och fritidsverksamhet.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén