Sundare vanor med Skåne lyfter

För andra året i följd skall Region Skåne på turné med olika aktiviteter och upplevelser som ska uppmärksamma vikten av sunda vardagsvanor.

Du är välkommen att besöka oss i Kristianstad 6 maj, Sjöbo 7 maj, Ängelholm13 maj och Malmö 14 maj där vi skapar ett hälsotorg med möjlighet att prova på olika idrotter, ta del av smakupplevelser, lyssna på musik och intervjuer och mycket annat inspirerande. Men det händer inte bara saker under dessa fyra dagar, olika aktiviteter kommer att ske hela veckan i Skånes kommuner.

Hälsan är ojämlik i Skåne

Skåne Lyfter är en del av en nationell folkhälsosatsning som pågår i början av maj över hela Sverige och syftet är att skapa en förståelse för vad som påverkar vår hälsa och också uppmärksamma att det finns en ojämlik hälsa. Visste du till exempel att i Skåne skiljer sig medellivslängden åt beroende på var du bor, om du har jobb och vilken utbildning du har. Skillnaden kan vara så stor som åtta år i medellivslängd. Visste du dessutom att 57 procent av männen i Skåne är överviktiga? Eller att fler ligger i riskzonen när det gäller alkoholkonsumtionen jämfört med för tio år sedan?

Ola Selmén från Amigo leder

Men vi får inte glömma bort positiva förändringar, skåningar rör sig mer och röker mindre än för tio år sedan och färre säger sig vara stressade. Och undersökningar visar att något så enkelt som att ta del av ett föreningsliv bidrar till bättre hälsa oavsett om det är en fiskeklubb eller friidrott. Det är det som Skåne Lyfter står för, att uppmärksamma en sundare livsstil som ger glädje och gemenskap. Till hjälp med att skapa just glädje har vi Ola Selmén från välkända tv-programmet Amigo. Han kommer leda händelserna från scenen i de fyra städerna.

35 000 i prispott

Som en del av Skåne Lyfter drog vi i januari i gång en skoltävling för elever i årskurserna 4–9 och många skolor har anmält sig. Tävlingen går ut på att skapa ett förslag på en hälsosam skoldag och det ligger 35000 kronor i prispotten. Finalisterna väljs av en jury och slutvinnarna röstar du fram under Skåne Lyfter i maj.

För mer information gå till www.skanelyfter.se

Vi ses den 6-14 maj!

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén