Tjejerna på LAB gör om sin lokal i tv

fixa_rummet_lab02.jpg

Fyra medlemmarna från LAB i Landskrona var trötta på de mörka väggarna och saknade en scen. För över ett år sedan skrev de till SVT:s Fixa Rummet med förhoppningar om att få hjälp att göra om lokalerna. Bland över 3 000 sökande blev deras ansökan vald och söndagen den 2 april klockan 18.30 kommer programmet att sändas på Barnkanalen.

Under en veckas tid i april förra året fick Kaltrina, Lindrita, Neneh och Ylka ta ledigt från skolan och istället arbeta med att fixa till LAB:s lokaler tillsammans med Fixa Rummets programledare Anna och Mattias. En scen, en pysselhörna och en mysig läshörna blev resultatet. Fixa Rummet är ett byggprogram för barn som är missnöjda med sina rum, barnen har själva möjlighet att vara med och förverkliga sina drömmar.

– För mig var det inte alls nervöst, jag blev väldigt peppad under inspelningarna säger Neneh.

LAB – för tjejer mellan 9 och 13 år

LAB är ett projekt som initierades av Landskrona stadsbibliotek och Landskronahem. Projektet riktar sig mot unga tjejer i åldern 9-13 år boende i Karlslundområdet i Landskrona. LAB har öppet tre eftermiddagar i veckan.

– En sak som är viktig på LAB är att de unga deltagarna själva ska få vara med och skapa och påverka verksamheten. Initiativet att söka till Fixa Rummet kom från Kaltrina och det var barnen själva som skrev ihop ansökan, säger Karolina Degerman som arbetar som projektledare på LAB.

Nya lokaler efter branden i Karlslund

Natten mellan den 27 och 28 december förra året totalförstördes LAB:s lokaler i den stora branden på Karlslundstorget, det enda som gick att rädda från lokalen var två tavlor. Efter att ha fått husera i andras lokaler i tre månaders tid har LAB äntligen fått tag i nya lokaler i området som de kommer att flytta in i om ett par veckor.

– Det har varit en jobbig tid för oss, inte minst för barnen, men vi ser fram emot att öppna i våra nya lokaler. Tillsammans med barnen kommer vi att fixa vår nya lokal minst lika fin som vår gamla. Fixa Rummet har varit och gjort återbesök och spelat in en uppföljning som kommer att sändas direkt efter programmet på söndag. Är ni redan nu nyfikna på programmet så kan vi tipsa om att det ligger ute på internet, säger Karolina.

Ylka, Neneh, Lindrita, Kaltrina och de andra barnen på LAB ser fram emot att flytta in i de nya lokalerna.

– Fixa Rummet gav oss ju förslag på hur det skulle vara, nu kan vi bestämma tillsammans med alla tjejer på LAB så det blir bara våra egna tankar i den nya lokalerna säger Ylka med ett leende.

Se programmet på SVT Play

Bilder från SVT

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén