Torsdagskvällar på museet drar igång!

Höstens första ”torsdagsprogram” på Landskrona museum äger rum nu på torsdag den 16 september kl. 18.30. Varje torsdagskväll t.o.m. november kommer det att vara program med olika teman på museet.

Några av programmen har anknytning till museets nya medeltidsutställning, ”Landskrona 1413”, som öppnade i våras.

”Bland örter och plantor i medeltidens trädgård” är namnet på premiärdagens föredrag. Trädgårdsarkeolog Anna Andreasson kommer att berätta om hur de medeltida trädgårdarna såg ut och vad som växte där. Många av dagens nyttoväxter har sitt ursprung i medeltiden. De såg bara lite annorlunda ut. De flesta kryddväxter, så som rosmarin, timjan och basilika, är medeltida liksom en hel del fruktträd.

En trädgårdsarkeolog sysslar med trädgårdshistorisk forskning  med hjälp av alla tillgängliga källor. Det handlar alltså om att kombinera de historiska källorna (som texter, kartor och bilder) och de fysiska lämningarna. På det viset kan man förstå och berätta betydligt mer än om man bara använder det ena källmaterialet. 

Efter föredraget blir du kanske inspirerad att själv sätta några medeltida plantor - början av hösten är en bra tid för det – eller kanske du upptäcker att du redan har en del medeltid i din trädgård.
Välkomna!

Med vänlig hälsning
Åsa Karlsson

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén