Undvik olyckor i trafiken i höstmörkret med reflexer och lyse

De senaste dagarna under sen eftermiddag, mellan klockan 16.30-17.00, har vår räddningstjänst varit ute på olyckor där mörkret spelat en avgörande roll för påkörningarna. Vi vill uppmana alla att bära reflex, inte bara på landsbygden utan även i stadsmiljö och att som bilist vara extra uppmärksam vid mörkerkörning.

I onsdags, den 5 november, blev en pojke påkörd och dagen efter blev en cyklist påkörd i Landskrona tätort. Risker för olyckor ökar när de flesta av oss är på väg till och från jobb eller skola och när vi stressar med våra vardagsärenden i utemiljön.

Riskerna ökar i trafiken under mörkret

Riskerna är upp till tre gånger större att råka ut för en olycka i mörkret. Som bilförare ser vi mindre på grund av mörkret. Som fotgängare och cyklister syns vi mindre. Mörkret ger många tillfällen för bländning om orsakar nästan total blindhet under en kort stund. 

Bär reflex – både på landsväg och när du går i staden

Vi uppmanar alla att bära reflex under den mörka delen av dygnet. Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. I stadstrafik är det ännu viktigare att bära reflex, trots upplysta skyltar och gatlyktor. De flesta olyckor med gående sker i tätbebyggda områden med gatubelysning.

Du som bilist behöver också vara extra uppmärksam och anpassa hastigheten.

För dig som cyklar i mörker måste se till din cykel är utrustad med:

  • fungerande belysning med vitt eller gult ljus fram och rött ljus bak
  • vit reflex fram, röd reflex bak och sidoreflexer (orange- eller vitfärgade)
  • ringklocka
  • fungerande broms

Är du under 15 år ska du dessutom ha hjälm när du cyklar. Det är det lag på.

Vi uppmanar alla att använda reflex och att du som bilist är extra uppmärksam.

40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Genom att bära reflexer syns du bättre och risken för att råka ut för en olycka minskar betydligt.

Trafikverkets råd i vintertrafiken för bilister, cyklister och fotgängare

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén