Uppmärksammad fotoutställning – om hur Janne blev Janna

Nu pågår fotoutställningen Janna på Landskrona museum. Det är fotograf Eva Lies berättelse om Janna och Jannas väg från man till kvinna. Utställning har fått stor uppmärksamhet och många positiva ord, både från besökare som från press.

– Nu har jag bestämt mig, jag ska byta kön!

Det telefonsamtalet i november 2007 blev starten på Eva Lies berättelse om Janna och hennes väg från man till kvinna.

Landskrona först att tacka ja

Landskrona museum var det första museet som tackade ja till erbjudandet att visa utställningen. Bilderna har en hög fotografisk kvalitet där Janne Jönsson, fotograf på Landskrona museum tillsammans med Eva Lie gjort urvalet.

Utställningen har fått många positiva omdömen – både i media som i den gästbok som finns för utställningen. I Helsingborgs dagblad kan du läsa skribenten Johanna Gredfors Ottesen recension och tidningen QX har en intervju med Eva Lie.

En berättelse om ensamhet och längtan efter kärlek

Berättelsen handlar om identitet, strävan efter att få vara sig själv och längtan efter kärlek. Den handlar också om ensamhet, en ensamhet som kommer av att inte passa in och att alltid behöva spela en roll för att bli accepterad.

Det är en lång process att byta kön. Behandlingen tar cirka fyra år. Först en omfattande personlig utredning och regelbundna psykologbesök, långa hormonbehandlingar och slutligen cirka tre omfattande operationer. Fotograf Eva Lie har följt Janna hela vägen.

"Jag ångrar att jag inte gjorde det här för länge sedan. Får jag önska fritt så hade jag gjort det när jag var runt 25 år. Om jag då vetat att de känslor, lustar och dragningar jag hade till att klä upp mig och gå ut och vilja vara kvinna, om jag hade förstått att det fanns en term eller diagnos på det, en förklaring till mina känslor, då hade jag nog bytt kön för länge, länge sedan. Men det var helt andra tider då. Transsexualismen och TS-frågorna fanns inte på det planet. Jag visste att man kunde gå till läkare men då klassades man väl som psykiskt störd. Man hamnade ofta i en karusell av att man skulle botas men jag ansåg mig ju inte vara sjuk."

Janna 44 år

Du kan läsa mer på museets sida om utställningen.

Missa inte heller Kulturtorsdag 26 mars där Linnéa Renholm Persson från Studiefrämjandet i västra Skåne berättar om förstudien UNG HBTQ/HBG. Syftet med förstudien var att titta på hur Helsingborg ser ut i dag, ur ett (ungt) hbtq-perspektiv.

Janna och hennes mor

Janna och hennes mor i början av processen. Foto: Eva Lie

 

Jonna

Foto: Eva Lie

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén