Var rädd om avloppen i jul - använd fettratt

Nu är det jul igen. Och med julen brukar det bli mycket matlagning. Det är viktigt att inte hälla ut fett och olja i diskhon. Fettet orsakar fettproppar som leder till stopp och i värsta fall översvämning. Det lockar även till sig råttor till avloppsledningarna.

Reningsverken inom NSVA tar emot och renar avloppsvatten från hushåll, industrier och en mängd andra verksamheter. Under senare år har det blivit ett allt större problem med fett som spolas ner i avloppet, inte minst från hushållen.

Undvik stopp i avlopp – släng fett i hushållsoporna

– När fett kommer ut i avloppet svalnar det och stelnar. Fettet fastnar sedan som fettklumpar på rörens insida. När det samlats tillräckligt mycket riskerar det att bli stopp, både inne i fastigheten och ute i ledningarna i gatan. Det kan även leda till översvämningar, säger Pär Gustafsson, avdelningschef för Avloppsrening på NSVA.

Nedspolat fett och matrester lockar till sig råttor

Många fastighetsägare har säkert haft problem med stopp i köksvasken till följd av fettproppar. Samma sak händer i det kommunala avloppsledningsnätet, fast i större skala och till större kostnader. Extra stora problem blir det i områden med flerfamiljsfastigheter där det samlas matfett från ett stort antal hushåll i en enda ledning. Nedspolat fett och matrester i avloppet lockar även till sig råttor.

Var ska jag slänga matfettet?

Det finns flera sätt. Ett bra tips är att hälla gammal matolja i en plastflaska med kork och lägga den i restavfallet. Här kan NSVAs fettratt vara till god hjälp. Vår fettratt, eller miljötratt som den också kallas, är en tratt med lock som går att skruva fast på en PET-flaska. När du har friterat eller stekt färdigt, så häller du fettet i flaskan och stänger igen locket. När flaskan sedan är full så slänger du den i restavfallet.

NSVAs fettratt går att hämta gratis i Stadshuset på Drottninggatan 7, Landskrona. Du kan även hämta den på NSVAs huvudkontor på Rönnowsgatan 10, i Helsingborg. Antalet trattar är begränsat så det gällar att vara ute i god tid om du vill vara säker på att få en.

Se video hur använder din tratt

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén