Vilka fick 2017 års kulturstipendium och kulturpris?

teatern_kulturminglet_johan_alsen.jpg

Tidigare ikväll, 23 november, delades 2017 års kulturstipendium och kulturpris ut vid kulturminglet på Landskrona teater. Kulturminglet är ett årligt återkommande evenemang arrangerat av Landskrona stad för stadens nätverk inom kultur.

Under årets kulturmingel på Landskrona teater delades traditionsenligt årets kulturstipendium och kulturpris ut. Årets mottagare av stipendium var sångerskan Madeleine Liljestam och smyckesdesignern Myriam Jabert. Musikern Lars Odeholm fick ta emot årets kulturpris.

På bilden syns från vänster: Madeleine Liljestam, Lars Odeholm och Myriam Jabert. Foto: Landskron stad.

Kulturstipendiet kan ses både som uppskattning som stöd och uppmuntran till kulturella verksamheter och insatser. Det kan även ge bidrag till utbildningar inom kulturområdet. Stipendiet kan även vara av karaktären kulturpris för en avslutad insats eller gärning. Stipendier och pris bör i första hand ges till personer som är bosatta eller födda i Landskrona eller som har en särskild anknytning till staden.

Läs mer om kulturstipendiet

Juryns motiveringar

Kulturnämndens kulturstipendieutskott har 2017 beslutat om följande stipendiater och kulturpristagare:

Madeleine Liljestam

20 000 kronor
Född 1990. Madeleine är grundare och sångerska i det symfoniska metallbandet Eleine. eleine.com

Motivering:
Madeleines långa och idoga arbete har med tiden gett resultat. Efter spelningar i Sverige och elva andra länder i Europa åkte gruppen Eleine hösten 2017 till Japan efter att ha fått den stora äran att representera svensk metallmusik inför den japanska publiken.

Madeleine har alltid visat på en stark vilja och ambition med sitt arbete oavsett om det varit med metallbandet, musikduon eller skivbolaget.

Myriam Jabert

20 000 kronor
Född 1990. Myriam är smyckesdesigner som driver det egna märket Myriam Jabert Jewelry & Design. myriamjabertjewelry.com/

Motivering:
Myriam är mer än bara smyckesdesigner. Hon ger sina smycken liv genom att gestalta dem i ett sammanhang, med musik, modevisning och show. Och hon gör det i Landskrona. Hon har en hög ambition och rör sig fritt mellan kultur, konsthantverk och mode, medveten om den marknad som måste finnas för att hon ska kunna leva av sin konst. Vi ser fram emot att se vart hennes ambitioner och breda engagemang tar henne vidare.

Lars Odeholm

Kulturpris
Född 1956. Lars är musiker och verksamhetsledare på Sensus musikhus.

Motivering:
Så snart det är tal om musik i något sammanhang är det ofta Lars namn som utropas först. Han har lösningarna, kontakterna, tekniken och inte minst ett hjärta som klappar för Landskronas musikliv.

Han har fått generationer av landskronabor att spela, oavsett om spelandet fortsatt i en professionell bana eller på amatörnivå. Han skapar en plattform för musiklivet vare sig det sker genom att skaka fram replokaler, förstärkare eller en scen att spela på. Både med det egna musicerandet i en rad band som Lone Sharks och Prebens pågar och i sin roll som lärare och verksamhetsledare på Sensus musikhus är han en ovärderlig del av Landskronas musikliv. Därför får Lars Odeholm kulturpris 2017.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén