Att välja till gymnasiet

Du kan välja fritt mellan gymnasieutbildningar i Skåne och Blekinge. Antagningen till gymnasieskolorna i Landskrona görs av Gymnasieantagningen Skåne nordväst som finns i Helsingborg.

Fritt sök i Skåne och Blekinge
Kommuner i Skåne och Blekinge har ett så kallat samverkansavtal om fritt sök. Det innebär att du som söker till gymnasieskolan kan välja fritt mellan utbildningar i samtliga kommuner. De som har högst betyg kommer in på den sökta utbildningen, oberoende av var man bor.

Ansökan till gymnasieskolan görs via internet, så kallad Webbansökan på 
www.skanegy.se 
  
Här kan du ta fram information om de flesta studievägar som erbjuds i Skåne och Blekinge. Du får också information om antagningsförfarandet och hur du gör för att söka gymnasieutbildning.    

Elever i grundskolan och på något av introduktionsprogrammen får, via studie- och yrkesvägledaren på den egna skolan, ett personligt lösenord. Saknar du användarid och lösenord för att göra en ansökan kontakta din studie- och yrkesvägledare.

I vissa fall kan du behöva göra en ansökan efter ansökningstidens slut, det görs på speciell blankett.

Blanketten skickas till
Skol- och fritidsförvaltningen
Gymnasieantagningen
251 89 Helsingborg

Omval
Känner du, efter den preliminära antagningen i april, att ditt val inte blivit rätt har du möjlighet att göra omval till och med i mitten av maj. För att göra detta omval måste din syv låsa upp din ansökan. Innan du gör ett omval bör du prata med din studie- och yrkesvägledare.

Viktiga datum 

15 januari - ansökningsperioden börjar

15 februari - sista ansökningsdag

15 april - preliminära antagningen klar. Du kan ta del av resultatet på www.skanegy.se

25 april – 15 maj - Ansökningswebben är öppen för omval

1 juli - antagningen är klar. Du kan logga in från startsidan på www.skanegy.se och ta del av ditt antagningsbesked. Du ska lämna svar på ditt antagningsbesked senast tre veckor efter att du fått det.

6 augusti - 15 september - reservantagning

Öresundsgymnasiet Landskrona

Landskronas gymnasieskola ligger centralt i Landskrona. Dit det är lätt att ta sig med buss (karta).  

Det finns möjlighet att kombinera din idrottsatsning med gymnasiestudier på vårt idrottsgymnasium som är en del av Öresundsgymnasiet Landskrona.

Läs om Öresundsgymnasiet >>

Bortrest i juli?
Du måste meddela om du befinner dig på annan ort i början av juli när antagningen är klar. Kontakta Gymnasieantagningen Skåne nordväst i Helsingborg, telefon 042-10 47 00, öppettid kl 09.30-12.00.

Ansökan till gymnasiesärskolan
Gymnasiesärskoleutbildningar finns i en byggnad på sjukhusområdet, dit är det lätt att ta sig med buss (karta). Ansökan till gymnasiesärskolan görs via internet, så kallad Webbansökan på www.skanegy.se

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Öresundsgymnasiet