Walk of Fame – 2020

Område: Landskrona Plats: Landskronas Walk of Fame - Järnvägsgatan Kategori: Evenemang, Aktiviteter, I city

Årets minnesstenar tilldelas:

Anders Hilding 1931-2020. En mc-olycka och en rejäl benskada ledde till att landskroniten Anders Hilding började fotografera. Han fotograferade omgivningarna på Öster, där han växte upp, byggde ett labb på vinden, och blev lärling hos en fotofirma i Landskrona. Sin utbildning fick han i Hamburg, och 1954 såg Studio Anders Hilding dagens ljus. Då inleddes hans mångåriga dokumentation av Landskrona. Han fotograferade allt som hände i stan under de kommande decennierna och hans uppdragsgivare var den handfull tidningsredaktioner som fanns i Landskrona. Han var också verksam som industriell kommersiell fotograf med uppdrag från företag och industrier. Anders Hilding var mycket sport- och konstintresserad, han startade både en bågskytteklubb och en judoklubb i Landskrona, han spelade vattenpolo, var sportdykare och under många år var han ordförande i GF Idrott. I 30 år var han med i styrelsen för Landskrona Konstförening, flera år som dess ordförande. 1992 flyttade han och hustrun Eva till England och all den dokumentation som fanns i hans arkiv gick över till kommunen där den nu finns digitaliserad i museets Minnesbank. Anders Hilding tilldelades kommunens hedersmedalj 1993, och 1982 utsågs han till ”Årets Landskronit”.

Åke Jönsson född 1949 i Landskrona och har varit sin stad trogen och därmed en äkta landskronit. Åke är fil. kand. historiker och författare och har varit anställd på Sydsvenskan mellan åren 1976-1989 som redaktör, nyhetschef, redaktionssekreterare och sportchef. Han driver sedan 1989 ett eget företag främst som författare av kulturhistoriska verk. Åke som skrivit en stor mängd böcker närmare bestämt 28 stycken, tilldelades Svenska Idrottshistoriska Föreningen pris 2003 och är invald i Sveriges Författarförbund. Han har genom sin livsgärning spridit kunskap och glans över Landskronas kulturella, historiska och sportsliga händelser.

Du är välkommen att delta 2020 års Walk of Fame, där du kan se avtäckningen och underhållning.

Plats  
Plats
Plats
Landskronas Walk of Fame - Järnvägsgatan
Adress
Järnvägsgatan 17, 261 32, Landskrona
Datum/Tid  
Datum/Tid
Datum Tid Plats
10OKT lördag 10 oktober 2020 11:45 - 13:15 Landskronas Walk of Fame - Järnvägsgatan
Kontaktinformation  
Kontaktinformation
Arrangör
Landskronas Rotary klubbar
Telefonnummer

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av