Venslingan

Mittemellan Sverige och Danmark ligger ön Ven. Här kan du njuta av lugnet och den friska luften, vacker grönska och vidunderlig utsikt. Ön är 11,7 km i omkrets och passar utmärkt för en dagsutflykt.

Utsikt från kyrkbacken, Ven

De gräsbevuxna branterna, mer kända som Backafallen, är dramatiska och lyfter Ven ur havet vilket ger ön den säregna formen av en platå. Den magnifika vyn över de svenska och danska kusterna sträcker sig hela vägen till Öresundsbron.

Större delen av Vens kuststräcka är naturreservat på grund av den artrikedom som återfinns här. Det gäller såväl djur som växter. Exempelvis lever jätte-fräken här men som på fastlandet endast återfinns i ett fåtal exemplar. Även Vens fågelfauna är artrik och backsvalan som häckar i hålor i de nakna erosionsbranterna är en av karktärsarterna i faunan. Vens insektsfauna innehåller också flera hotade arter.

Venslingan ingår i Skåneleden via SL5 Öresundsleden, etapp 9a och följer orange markering.

Bra att veta

Hela Ven är klassat som naturreservat eller naturvårdsområde och därför finns det särskilda regler på ön. Det är bland annat förbjudet att tälta och grilla samt plocka växter. Det saknas uttagsautomater på ön.

Ledens längd: 12 km
Gångtid: ca 3 h 30 min
Markering: Orange markering
Underlag: Medelsvår terräng på grusgångar och asfaltsvägar. Finns partier som är 20-25% i lutning. 

Karta Venslingan

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontakta oss  
Kontakta oss

KUNDTJÄNST TEKNISKA AVDELNINGEN

Telefontid
Måndag-fredag kl. 08.00-17.00
0418-47 04 00

För alla frågor gällande vägar,
trafik, tillstånd, parkering, parker,
stränder, offentliga toaletter, bad-
och idrottsanläggningar samt 
vandringsleder.

Senast uppdaterad av Louise Jönsson