Skateboardkulturen i Landskrona

Historik

Här kan ni läsa en kort historik om skateboardkulturen i Landskrona ca tio år tillbaka i tiden. Många har kämpat för att få till en permanent och storskalig skatepark i Landskrona. Nu är den här!

2004 – Skateboard-och inlinesanläggningen Huset på industriområdet i Landskrona läggs ner.

2005 – ”Ytan”, en åkanläggning vid Skepparvägen i Borstahusen, byggs efter initiativ från de lokala åkarna Martin Langvad, Kim Ekvall och Niklas Jansson.

2008 – Parken i Karlslund invigs och aktivitetshuset Plantan startar skateskola under sommaren.Skateskolan har sedan dess lockat många barn och unga att testa på skateboardåkning.

2010 – LA/SF (Landskrona skateboardförening) bildas. Ordförande är Klaus Piltz. 

2011 – LA/SF tar fram ett koncept för en betongpark i centrala Landskrona med stöd från Snabba Cash. Ytan vid Konsthallen som förslås visar sig i efterhand inte vara möjlig att bygga på.

2012 – Kulturstöd Unga startar, och har sedan dess anordnat, skateskola på Kasernplan. Utbildade ungdomsledare håller i verksamheten. ”En flip i solnedgången” – ett utställnings- och dokumentationsprojekt – genomförs av Kulturstöd Unga, Landskrona museum och lokala skatare. Fotograf Nils Svensson visar sin utställning ”Deconstruction” på Landskrona museum. 

2013 – I juni månad anslås 4 miljoner kronor till en betongpark i centrala Landskrona. Utformningen sker tillsammans med utövare i form av en referensgrupp och presenteras vid årsskiftet. Arbetet går att följa på 
www.betongpark2014.wordpress.com. Under sommaren pågår en feriepraktik där unga arbetar med att bygga ramper till skateskolan och Kulturstöd Ungas sommarverksamhet.   

2014 – invigningen av betongparken Lagunen den 27 september.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.