Snacka om valet

Här får du veta hur vi på Landskrona stad arbetar för att engagera Landskronabor i valet 2022. Med bland annat en demokratiambassadör och samarbete med studieförbund och föreningar vill vi öka delaktigheten i den demokratiska processen.

24 augusti - vi uppmärksammar första valdagen och kvinnlig rösträtt

I år är det inte bara val, det är dessutom 101 år sedan kvinnor röstade i ett svenskt val för första gången. Det uppmärksammar vi i samband med att förtidsröstningen öppnar den 24 augusti och bjuder in till en guidad vandring om betydelsefulla kvinnor och stand-up.

Guidad vandring - i Selmas fotspår
Stand-up med Anna-Lena Bergelin

Aktiviteter på biblioteket

På biblioteket har vi föreläsningar, bokcirklar och andra typer av aktiviteter för både vuxna och barn med temat demokrati och val.

Dessutom är vår demokratiambassadör ute och informerar om allas demokratiska rättigheter och hur det går till när du lägger din röst i vallokalen. 

Några exempel på aktiviteter:

  • Demokratikollen – ett projekt tillsammans med SFI med syftet att deltagarna genom digitala uppgifter får veta mer om demokrati och hur det går till att rösta i Sverige. 
  • Språk- och samtalscafé med fokus på att förstå och samtala om valprocessen och de stora valfrågorna 2022. 
  • Föreläsningar med demokrati- och klimatfrågor som rubrik. 
  • Bokcirkel Förändring - vi läser och samtalar om samhällsförändringar.  
  • Biblioteksklubben för barn med demokratitema. 

Demokratiambassadör informerar om valet

Demokratiambassadör Paulina Stanley.Demokratiambassadören på plats under evenemanget Snacka om Landskrona som hölls i Landskrona stadshus den 14 maj 2022. Foto: Anna Wiedner, Landskrona stad. 

I projektet ”Låna en demokratiambassadör” arbetar avdelningen Bibliotek & Demokrati för att engagera Landskronabor att rösta i valet, oavsett ålder eller förutsättningar. Syftet är att öka valdeltagandet bland förstagångsväljare och invånare i områden med lägre valdeltagande.   

Vår demokratiambassadör möter människor i olika sammanhang för att informera om hur valet går till och varför det är viktigt att rösta.

Har du en grupp eller förening och vill bjuda in en demokratiambassadör? 

Kontakta Jacob Lindblad för bokning:
jacob.lindblad@landskrona.se

 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Hannele Piirainen