Om Kulturnatten i Landskrona

Varje höst sedan 1992 fylls Landskrona en fredagskväll av kultur med musik, dans, konst och spännande möten.

Andra fredagen i oktober är då Kulturnatten brukar locka många besökare ut på stadens gator och torg och in på bland annat gallerier, utställningar och restauranger. Några enstaka år har det blivit andra datum, 2021 var det den 5 november för att lyfta fram ljusinstallationen Lighthouse på Konsthallen.

Kulturnatten genom tiderna

Kulturnatten har varit en del av Landskronas kulturliv i mer än 25 år. Redan 1992 började det med en kulturkväll på Landskrona stadsbibliotek, som då låg på Eriksgatan. Året därefter genomfördes Kulturnatten på 12 platser. Bland annat arrangerades det teaterföreställning med Skånska teatern, filmvisning på Bio Maxim och elddans med Kulturskolan vid Gamla kyrkans grund.

Sedan dess har aktörer och platser kommit och gått men Kulturnatten har fortsatt att bjuda på spännande upplevelser andra fredagen i oktober. Gallerier, föreningar och studieförbund öppnar sina dörrar och fyller tillsammans med museet, konsthallen, teatern och biblioteket Landskrona centrum med extraordinärt liv denna kväll.  Engagemanget från föreningar, företag och enskilda personer får kulturnatten att glimra – vi gör det tillsammans och vi har en stor och trogen publik som ger sig ut i höstmörkret denna kväll.

Arrangemang under åren
Under åren har Kulturnatten besökts av en lång och varierad rad gäster. Redan 1997 spelade Timbuktu på biblioteket. Emil Jensen har gästat oss två gånger och författare som Håkan Nesser, Katarina Mazetti, Bob Hansson och Bodil Mårtensson har mött sin publik på kulturnatten. Inte minst har kulturnatten varit viktig som en scen för många lokala band, dansgrupper och estradpoeter. Är kanske du en av dem som gjort sitt första framträdande inför publik på kulturnatten?

Vi har gått fackelvandring på gamla begravningsplatsen och hört hiskeliga berättelser på Citadellet i höstnatten. När Kulturnatten fyllde 15 år firades det med en moppeutställning med gruppen Ungtupparna och när vi fyllde 20 år dansade Claudine Ulrich från gruppen Sardine Sauvage på Rådhusets fasad.

Kulturnatten 2017
Kulturnatten skedde på 24 olika ställen med minst 45 arrangörer och medverkande organisationer. Dessutom ställde 28 lokala konstnärer ut i skyltfönster runt om i centrum. Claudine Ulrich återkom till Landskrona, denna gång tillsammans med gruppen Flytande galleriet. Minnesvärd föreställning på teaterns nyrenoverade fasad i samarbete med musik- och dansgrupper från Landskrona.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Perove Jasslin