Aktuella utställningar

Här kan du läsa mer om de tillfälliga utställningar som just nu visas på Landskrona museum.

Patrick Waterhouse - Restricted Images: Made With The Warlpiri of Central Australia

Visas till och med 20 september 2020.

Visas som en del av Landskrona Foto Festival. Festivalbiljett krävs för entré.

Patrick Waterhouse, Which Way Up? Restricted with Melinda Napurrurla Wilson, Polly Anne Napangardi Dixon, Kirsten Nangala Egan and Delena Napaljarri Turner. 2014-2018

Patrick Waterhouse är född 1981 i Storbritannien. Bildserien Restricted Images är ett samarbete mellan Waterhouse och Warlpirierna, en stam aboriginer som lever i avlägsna ökensamhällen i centrala Australien och talar sitt eget språk.

För Warlpirierna är fotografiets historia mörk. Fotografer har ibland gått kolonisatörernas ärende. 1788 etablerades den första brittiska bosättningen i Australien. För nybyggarna var aboriginernas livsstil främmande och de förstod inte att de mötte en av världens äldsta kulturer. Aboriginerna hade framgångsrikt levt på australiensisk jord i tusentals år och de betraktar landskapet som en del av sig själva. Kolonisatörerna slog sönder aboriginernas samhällen. Under 1800-talet fotograferade etnologer aboriginernas ritualer och ceremonier, visade upp heliga platser och deras döda. Helt utan bekymmer om att de kränkte deras integritet och kultur.

Under sju år bodde och arbetade Waterhouse i centrala Australien, nära vissa aboriginstammar. Med bildserien Restricted Images vill han få till en omvänd process. Han vill återföra aboriginernas integritet och historia till dem själva. Stommen i Waterhouses arbete är hans egna fotografier. Men han arbetar också med arkivmaterial från museer som dokumenterat Australiens kolonialhistoria. Detta bildmaterial visade Waterhouse för medlemmar av Warlukurlangu, en warlpirisk konstnärsgemenskap. Han bad dem revidera fotografierna. En grupp kvinnor och män mellan 16 och 90 år fick uppdraget. De använde sig av en traditionell aboriginsk konstnärlig metod med prickmålning. De färdiga konstverken kan ses som en uppenbarelse av något som alltid har funnits, men gömts under ytan – Warlpiriernas historia. Läs mer

Fragment

En utställning med mer eller mindre osannolika föremål som samlat damm i museets källare under de senaste hundra åren.

Visas till och med 28 februari 2021. 


Välkommen till en ovanligt fantasieggande utställning. Inom den anrika, imponerande stenkasernen från 1760 mitt i Landskrona samt i dess magasin har en unik upptäcktsresa ägt rum. I samlingarna har museets personal identifierat cirka 250 sällan skådade föremål. Här samsades bortglömda ting, från magnifika pjäser till ringaktat krafs; här dolde sig en hisnande mix av sandsäckar från Andrées polarballong 1897 och p-pillerkartor från sextiotalets kärlekssomrar. Utställningen väcker frågor om vad människan värderade i det förflutna och vad hon nonchalerar i samtiden. Och tvärtom. Skratt – ja. Eftertanke – definitivt.

 

Lotsar och båtmän i Öresund

THOR-BJÖRN JOHANSSON 28 JUNI–30 AUGUSTI 2020
CAFÉ NELL WALDEN


Att lotsa fartyg i hårt trafikerade leder eller in och ut ur trånga hamnar är vardag för lotsar. Att manövrera lotsbåten i alla väder är vardag för båtmännen. Det är en vardag okänd för de flesta av oss. I Thor-Björn Johanssons senaste reportage möter vi lotsar och båtmän från Helsingborg lotsstation; ”Jag vill skildra yrken som många av oss vet väldigt lite om. Samt lyfta skyddet av våra känsliga vatten och hamnar och det förebyggande miljöarbete som pågår året runt i Öresund och längs alla våra kuster.”

Thor-Björn Johansson tog examen vid Christer Strömholms Fotoskola i Stockholm 1972. Han har arbetat både som frilansande fotograf och med egna sociala reportage. Sedan början av 1990-talet är hans inriktning konstfotografi med årliga utställningar.

 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontakt  
Kontakt

Museets entré
0418-47 31 20

Besöksadress
Slottsgatan, 261 31 Landskrona
Ingång från Kasernplan.
Museet har även ingång från gatuplan, som leder direkt till hiss. 
Fri entré.

Öppettider

Kalender museum 
Kalender museum

Händer idag:

Visa alla

Senast uppdaterad av Josefin Garpvall