Aktuella utställningar

Observatören - Emanuel Cederqvist

Visas 14 september–4 november

Observatören besöker Emanuel Cederqvist väderstationen vid Pårtetjåkko, beläget vid en bergstopp i Sareks södra delar. Väderstationen byggdes av Axel Hamberg och stod klar 1914. Under åren 1914 -1918 beboddes stationen av två väderobservatörer som utförde noggranna mätningar av vädret dygnet runt. På grund av platsens svårtillgängliga geografiska läge har stationen och de kvarlämnade mätinstrumenten stått orörda i över hundra år. 

Observatören relaterar till en speciell historia där Cederqvists namne, väderobservatören Emanuel ”Manne” Hofing, försvann i en snöstorm och aldrig återfanns. En storm som inte gick att förutse. Arbetet utforskar det mätbara och det omätbara, det förutsägbara och det oförutsägbara. Vi ser människan/ maskinen, subjektet/objektet, dess begränsningar och det kontrollerbara.


 

Landskrona Foto: View Chile

Visas 28 juni–28 oktober 2018

Chilensk sjöman

Bildtolkning: Svart vitt fotografi av en sjöman från Chile

Att Landskrona Foto varje sommar presenterar ett annat lands fotografi i en stor utställning har blivit en stabil tradition. I år har turen kommit till ett latinamerikanskt land och valet föll på Chile. Med Chile har Sverige flera beröringspunkter. Båda länderna är geografiskt avlånga med placering lite i utkanten av respektive kontinent. Alltsedan den statskupp som ledde till en militärdiktatur 1973 har de mänskliga kontakterna mellan länderna varit starka. Fortfarande bor det mer än 50.000 människor med chilensk bakgrund i Sverige. De kulturella och vetenskaliga bandenmellan länderna är starka.

Samtidigt är naturligtvis skillnaderna stora – socialt, kulturellt och politiskt – och detta visar sig i Chiles fotografiska tradition. Utställningen är sammanställd av den franske skribenten och curatorn Christian Caujolle i samarbete med Rodrigo Gomes Riviera, som är konstnärlig ledare för fotofestivalen i Valparaiso. I utställningen visas den internationellt ryktbare fotografen Sergio Larrain tillsammans med verk från ytterligare sex fotografer.


A WAY AWAY – Swedish Photographers Explore the World 1862–2018

Visas 7 juni 2018–27 januari 2019

Gammalt foto i sepia av man i profil från Kenya med en fjäder på huvudet

Nu är det dags för nästa fotohistoriska utställning i Landskrona. Efter att 2016 ha speglat fotografiets roll inom vetenskapen och 2017 porträttkonsten är turen nu kommen till ”A WAY AWAY – Swedish Photographers explore the world 1862–2018” där ambitionen är att visa hur svenska fotografer rest ut och betraktat världen genom kameraögat.

Här visas bildberättelser födda ur nyfikenhet, intresse, dyrkan, slump, övertygelse, förrättning, tvång och studiesyfte. Fotograferna var där – ibland av en ren tillfällighet, ibland efter målmedvetna, strapatsrika resor på tusentals mil. De var borta över natten, i månader, ibland för återstoden av livet. Utställningen genomförs i samarbete med Nordiska museet. 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontakt  
Kontakt

Museets entré
0418-47 31 20

Besöksadress
Slottsgatan, 261 31 Landskrona
Ingång från Kasernplan.
Museet har även ingång från gatuplan, som leder direkt till hiss. 
Fri entré.

Öppettider