Aktuella utställningar

TIME/LIGHT/LOVE  Swedish Photographic Portraits 1840–2017

Visas 8 juni 2017 – 28 januari 2018

Självporträtt av fotografen Anna Riwkin som Nefertiti, taget ca 1930. I väntan på uppförandet av ett fotohistoriskt museum i Landskrona presenterar Landskrona Foto tre unika utställningar med utgångspunkt i samlingar och arkiv. ”TIME/LIGHT/LOVE – Swedish Photographic Portraits 1840–2017” är den andra av dessa. Medan den första utställningen ”AgNO3: Histories of Science and Photography in Sweden”, som blev en publik- och kritikersuccé, undersökte gagnandet av fotografi för vetenskapliga syften rör sig denna uppföljande utställning kring det intima, det hemliga och det mänskliga.

Tid, ljus och kärlek; Landskrona museum låter människor med liv lika komplexa som våra egna träda fram ur förliden tid. Jämte våra liv löper berättelsen om våra liv, historier som berättas muntligt, i text och i bild, av oss själva och av andra. Vi dokumenterar och uppfinner varandra, vi drar ifrån och lägger till, vi avslöjar och döljer, vi ger och vi tar. Utställningens fotografier, extraordinära och vackra, skapar möjlighet att jämföra våra liv mot deras och mäta vår tid mot det förgångna. 

Information in English


Reklam!

Ny permanent utställning

Denna bild är illustrerad av Jane Bark på 1970-talet och har bland annat varit med i Femina och på omslaget till boken ”Jane Barks bilder från femtiotalet till idag” som fick diplom i Guldäggstävlingen 2001. Den är ett exempel på grafisk design ur arkivet.Varje dag möter vi massor av reklam. Och vi har alla åsikter om den. Vad vi köper, hur och var, visar vem vi är. På så vis är reklamen ett avtryck av sin samtid och en ovärderlig kulturskatt.

Sveriges arkiv för reklam och grafisk design, Rum för Reklam, finns idag på Landskrona museum. Samlingen består av över 100 000 objekt och innehåller allt från skisser och original till annonser och hela kampanjer. Nu öppnar Landskrona museum den permanenta reklamhistoriska utställningen Reklam! baserad på denna samling. 

Med utgångspunkt i reklamen utforskar utställningen samhället och samtiden från 1900-talet fram till idag. Vad kan reklamen berätta för oss om dåtida och nutida ideal, trender, värderingar och behov? Och vilka exempel finns det på när reklam har brutit ny mark och varit en kraft i samhället? Film, radio, originalföremål och annonser visas tillsammans med digital teknik. Vi möter kreatörerna bakom minnesvärda kampanjer, och utforskar nya infallsvinklar på svensk form och reklam.

Appen ”Reklam!” är speciellt framtagen till utställningen. Där finns tillgång till
mer material ur samlingen, audioguider och ett syntolkningsspår. Appen fungerar bara när du är i utställningen.  Det går också att låna en läsplatta i museets entré.


Två ensamma fruntimmer på resa –  Fotografi ur Selma Lagerlöfs och Sophie Elkans album

Visas 19 november 2017–2 april 2018
Gulnat fotograf av Selma Lagerlöf och Sophie Elkan37 år gammal ger sig Selma Lagerlöf ut på sin första utlandsresa - en bildningsresa till Italien. Reskamrat var den världsvana Sophie Elkan som hängt på vägarna sedan hon var nitton år och hon introducerar Selma till en vidare och större värld. Italienresan skulle senare följas av andra. Orienten, England, Wales, Balkan, Tyskland, Belgien och återigen Italien. 

Resandet blev en livsstil som kombinerade research, skrivande och turistande. Och de hade med en kamera. Reskamraternas flitiga fotograferande kom igång under resan till Jerusalem och fortsatte sedan på alla resor. Vykorten som skickades hem mer eller mindre varje dag som ett sorts resedagbok, talar sitt språk där allt är väl. Fotona talar ett annat. Här är det äventyr!
I utställningen visas fotografier från Selma Lagerlöf och Sophie Elkans resealbum tillsammans med vykort och köpta fotografier från resorna. Utställningen produceras av Landskrona museum, fotografierna liksom vykorten kommer från Mårbackas arkiv. Texterna baseras på Lena Carlssons bok samt utdrag ur brev och vykort.


I samband med utställningen arrangerar Landskrona museum och Selma Lagerlöf-sällskapet två program om Selma Lagerlöf.  

Frihetslif!
Lördag 17 februari 2018 kl. 09-16
Välkommen till en heldag om Selma Lagerlöf, Sophie Elkan och om friheten att resa på Landskrona museum. Med föredrag av Kristina Kappelin, Lena Carlsson, Bengt Berg, Eva Helen Ulvros och Anneli Oxenstierna. Programmet är gratis men föranmälan krävs till anneli.oxenstierna@landskrona.se eller i museets entré senast 1 februari 2018. 
Arr: Landskrona museum och Selma Lagerlöf-sällskapet.

Stadsvandring i Selmas Köpenhamn
Söndag 18 februari
Mer information om detta program kommer.          

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontakt  
Kontakt

Museets entré
0418-47 31 20

Besöksadress
Slottsgatan, 261 31 Landskrona
Ingång från Kasernplan.
Museet har även ingång från gatuplan, som leder direkt till hiss. 
Fri entré.

Ordinarie öppettider
Tisdag till söndag: 
12.00–17.00
Torsdag: 12.00–20.00
Måndag: stängt

Evenemang på museet  
Evenemang på museet