Kommande utställningar

Kommande utställningar på Landskrona museum.

Landskrona museum är tillfälligt stängt

För att minska smittspridningen av Covid-19 kommer flera Landskronas kultur- och fritidsverksamheter att stänga tillfälligt. Landskrona museum är stängt 24 november-13 december 2020. Läs mer om varför vi stänger här

Kelim 
Mindre Asiens mönstrade mattor 

Information om utställningsperiod kommer.

Kelim.jpg

Under den mörkare delen av året bjuder museet på ett spännande möte med mönster och färg. Då visas en stor samling antika kelimmattor från Mindre Asien.  

I ett landskap med kargt klimat och fårskötsel som främsta sysselsättning, behövdes textilier att värma sig med. Från fåren kom den viktiga ullen. Användningen av kelimerna har varit nästan oändlig – på golvet, på väggarna, som rumsavdelare, som sittdynor, till packväskor, till kläder. Kelimmattorna har sina rötter långt tillbaka i tiden.  

Mönstren är fascinerande och fantasieggande och även bevis på att det tidigt funnits kontakt mellan olika länder.  Liksom människorna har mönstren vandrat och de kan skönjas även i de skånska textilierna. Detta går att se i en utställning på Hemslöjden i Landskrona under våren 2021. 

 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontakt  
Kontakt

Museets entré
0418-47 31 20

Besöksadress
Slottsgatan, 261 31 Landskrona
Ingång från Kasernplan.
Museet har även ingång från gatuplan, som leder direkt till hiss. 
Fri entré.

Öppettider

Kalender museum 
Kalender museum

Händer idag:

Visa alla

Senast uppdaterad av Josefin Garpvall