Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
I oktober 2017 öppnade den permanenta utställningen Reklam! på Landskrona museum.
Med utgångspunkt i reklamen utforskar utställningen samhället och samtiden från 1900-talet fram till idag. Vad kan reklamen berätta för oss om dåtida och nutida ideal, trender, värderingar och behov? Och vilka exempel finns det på när reklam har brutit ny mark och varit en kraft i samhället? Läs mer om utställningen
I 50 år har Dan Jonsson verkat inom fältet grafisk design och illustration. Efter avklarad utbildning på Konstfack 1958, arbetade han en tid i Martin Gavlers studio innan han tog anställning på annonsbyrån Ervaco. Från 1965 och framåt har han sedan frilansat under eget namn. Jonsson blev Konstfacks förste professor i grafisk design och illustration, där han förmedlade sin lekfulla och experimentella bildsyn mellan 1987-94.
Under åren har Dan Jonsson arbetat med allt ifrån formgivning av affischer, logotyper och bokomslag till illustrationer i tidningar och till skönlitterära verk, med betydande uppdragsgivare som Femina och bokförlaget Prisma. Det är främst som affischkonstnär han har gjort sitt namn känt även utanför Sveriges gränser, genom deltagande i internationella design- och posterbiennaler bl.a. i Japan,Kina och USA.
Rum för Reklam har mottagit en donation av Dan Jonssons breda och kreativa produktion som visas i urval i utställningen.
Martin Gavler (1915–1986) var en tidig reklamtecknare, grafisk formgivare och en respekterad pedagog. Redan på 1930-talet gjorde han skickligt stiliserade filmaffischer och under 40-talet delade han sin tid mellan frilansverksamhet som reklamtecknare och lärartimmar på Stockholms yrkeshögskolor. Från 1950 var han knuten till Konstfack och var sedan huvudlärare i grafisk formgivning där mellan 1958–69. Han sägs även vara idégivaren till själva Guldäggstävlingen i början på 1960-talet.
Kerstin Bernhard (1914–2004) är kanske mest ihågkommen som pionjär inom matfotografi i Sverige. Mindre känd är hon som modefotograf, men faktum är att Bernhard tidigt var en av de få kvinnorna bakom kameran i en genre som länge var helt dominerad av män. Efter att bland annat gått i lära hos hovfotografen Ferdinand Flodin startade hon eget 1938 och arbetade främst med ateljéporträtt tills hon i slutet av 1940-talet övergick till att göra modereportage för tidningar som Idun och Vecko-Journalen.
Kerstin Bernhards flyhänta sätt att hantera ljus, beskärningar och fokus gör att hennes modebilder fortfarande känns okonstlade och naturliga. Nordiska museet förvärvade Kerstin Bernhards arkiv 1994, och hon finns även representerad i Moderna museets samlingar.
I över tio år har Sveriges arkiv för reklam och grafisk design funnits i Landskrona. Under åren har samlingen växt till sig och rymmer idag flera skatter från den svenska reklamhistoriens giganter. Däribland kreatörer som Olle Eksell, Ib Thaning, Anders Beckman, Melin & Österlin, Gert Jacobsson,Martin Gavler och många fler. I utställningen visas en del av detta fantastiska material, allt ifrån skisser och original till färdiga annonser.
Rum för Reklam visar tillsammans med Christer Strandberg, ett urval arbeten från hans långa karriär som grafisk formgivare och Art Director. Han har arbetat på flera byråer så som AAA-Bates, Lennart Bengtsson Produktion,Ahlqvist Görander, Ahlqvist & Co och McCann. Han har dessutom arbetat sombokformgivare och har, oftast tillsammans med hustrun Karin, tagit fram flerauppmärksammade och prisbelönade böcker.
Åke Hedströms fotografiska arbete sträcker sig från 1950-talet och framåt. Han har arbetat med allt ifrån porträtt, reseskildringar och konstfoto till reklam och kommersiellt foto. Utställningen visade ett stort urval av Åkes reklamfotografier, både originalfoton och annonserna i sin helhet. Det var bilder från främst 1960 och 70-talet, en tid då reklambyrån Arbmans revolutionerade branschen.
”Åke Hedström är en av de minst kommersiella fotografer jag känner. Ändå händer det att man som reklamman beställer bilder av honom. Men något annat kommersiellt kan jag inte se i dem. Det är bilder av Åke Hedström. Det är i allmänhet mycket enkla bilder. Ibland är de lite dystra. Kanske speglar de Åkes egen läggning. Hans sätt att se på tillvaron. Rätt använda tillsammans med rätt ord kan de få en mycket stark kommersiell kraft. Jag är inte säker på att Åke själv vet varför. Han är den han är. Jag tycker om honom för det.”
/Ord av Per-Henry Richter
Förord till utställningskatalog ”Beställda bilder” Röhsska Museet, Göteborg 1989
Ett nedslag i svensk reklamhistoria med fokus på Postens kampanjer från 1930-talet fram till idag. Mängder av annonser och affischer som riktats till privatpersoner under årens lopp. I kampanjerna återfanns bilder från kända konstnärer, formgivare och fotografer som Martin Gavler, Anders Beckman, Lasse Sandberg, Poul Ströyer, Sten Didrik Bellander, Jane Bark m.fl.
I utställningen visades runt 100 affischer. Några av affischerna ses numera som klassiska och många kommer säkert ihåg reklamkampanjen ”Ett brev betyder så mycket” från 1960-talet, eller gratistidningen OSA från 1990-talet.
Reklam är en ovärderlig kulturskatt och ett tydligt tidsdokument. Från den kan vi utläsa vad som händer i ett samhälle och hur det förändras. Reklamen har överlevt ekonomiska depressioner, börsyra och politiska växlingar. Den visar vad vi älskar, hatar, längtar efter och fruktar. Detta kan vi även urskilja i Postens reklamhistoria.
Utställningen är producerad av Postmuseum, Stockholm.
Panik och ångest, förstoppning och inkontinens, pest och kolera, lurendrejeri och humbug. Genom historien finns otaliga exempel på överdrivna löften om bot och lindring av nästan alla sjukdomar. Annonserna om diverse kvacksalvor var legio runt förra sekelskiftet och det fanns tider då kokain och heroin var självklara ingredienser i läkemedel. I utställningen visades både det lustfyllda och det olustiga. Vi fick bland annat följa klassiska varumärken som Samarin, naturläkemedlet som rensade bort kroppens trötthetsgifter. Salubrin som på sin tid rekommenderades för invärtes bruk. Och Carnegie starkporter som i drygt 30 år bara kunde fås på recept på apoteket.
Utställningen producerades i samarbete med reklambyrån Relevans i Helsingborg, specialiserad på läkemedel och hälsa.
Verk av Dawid visades i två av Rum för Reklams utställningsrum i samband med den större fotoutställningen Dawid 3D.
2011 fyllde den nationella reklamtävlingen Guldägget 50 år. Detta firade vi på Rum för Reklam med en utställning om belönat reklamfoto. Guldägget startade 1961. Det är en reklamtävling som arrangeras av Sveriges Kommunikationsbyråer med syftet att lyfta fram Sveriges bästa reklam och föra svensk reklam framåt. Utmärkelserna Guldägg, Silverägg och Diplom delas ut till både uppdragsgivare och reklamskapare. Den 24 augusti i år hölls en seminariedag på Fotografiska Museet i Stockholm med anledning av guldäggets 50-årsjubileum. Eftersom festligheten gick av stapeln på Fotografiska blev det också en tillfällig fotoutställning. Det är denna utställning som nu visas på Rum för Reklam under en månads tid.
Utställningen är producerad av Sveriges kommunikationsbyråer och de medverkande byråerna. Sveriges kommunikationsbyråer har bett några av de mest Guldäggsbelönade byråerna, som fortfarande är verksamma, att plocka ut sina bästa fotografier. I utställningen visades ett 30-tal bilder från åren 1960-2011.
Anders Österlin, konstnär och reklamtecknare, började som originaltecknare vid en förpackningsindustri i Lund. Under perioden 1954-1966 samarbetade han med formgivaren John Melin (1921-1992) under signaturen M&Ö. Tillsammans stod de för nyskapande insatser inom grafisk design. Melin och Österlin räknas idag som förgrundsgestalter för den kreativa revolutionen inom svensk reklam. Anders Österlin avled i oktober 2011. Han blev 85 år gammal. Till minne av Anders Österlin visar Rum för Reklam under två veckor ett urval av Österlins reklamalster från samlingarna i trapphallens monter.
En sommarutställning fylld av nostalgi! I Rum för Reklams arkiv finns en mängd skatter! En av dessa skatter visas nu i vårt utställningsrum på 4:e våningen i Landskrona museum. Materialet som visas i utställningen ingår i en donation. Utställningen består av ett stort antal svartvita foto från Göteborgs stadsmiljö samt av löpsedlar från olika tidningar – tiden som spelas är 50- och 60-talet.
”Ta en nostalgitripp och upplev det förflutna” är en utställning producerad av Sveriges Reklamförbund, som numera heter Sveriges kommunikationsbyråer, och ColorCenter.
Om utställningen
Välkommen till vår utställning över gamla hederliga affischpelare. Från negativ upphittade i Göteborg har vi tillsammans med Arkitektkopia ColorCenter lyckats bevara en svensk kulturskatt som annars skulle ha gått förlorad. Affischer som på sin tid handtextades, handmålades och sedan klistrades upp på jättelika mahognyinfattade storpelare. Bilderna är tagna i Göteborgunder 50- och 60 talet. Många ansikten och produkter kommer du säkert att känna igen.
// Sveriges Reklamförbund i samarbete med Arkitektkopia ColorCenter*
Lennart Ranghusen (f.1924) omnämns ibland som Sveriges förste art director. Han började sin karriär på 50-talet och har arbetat som typograf, formgivare och illustratör.
Mest känd är han för sina legendariska annonser för Sidenhuset, ett varuhus med betoning på mode vid Hamngatan i Stockholm. Ranghusens unika tuschteckningar visar en fenomenal kontroll av linje och yta, något som gör annonserna till en av svensk reklamkonsts absoluta höjdpunkter.
Utställningen utgörs av ett tiotal affischer och finns i trapphallen på Landskrona museums fjärde våning. Affischerna utgör delar av annonskampanjer för Sidenhuset från sent 1950-tal till tidigt 1960-tal.
Stig Paulsson föddes i Landskrona. Stig blev förste sonen, femte barnet i en syskonrad på elva. De växte upp tillsammans med sin mor och far i det lilla ”Värnahuset” vid Eriksgatan 42.
Stig Paulsson var verksam i reklambranschen mellan åren 1942 och 1963. 1942–1948 vid AB Svenska Telegrambyrån i Malmö. 1949 på Herssons Annonsbyrå AB i Stockholm och året därpå vid Günter & Bäck Annonsbyrå AB i Stockholm. Samtliga dessa reklambyråer var auktoriserade. Karriären avslutades på AB Robo / Robert Bosch Aktiebolag i Stockholm (namnändrat 1960) till en början som reklammedarbetare och senare som reklamchef.
Utställningen visar ett urval från Stig H B Paulssons yrkesliv.
Konstnär. Illustratör. Scenograf. TV-profil. Författare. Tonsättare.
9 maj-12 september 2010
Rum för Reklam visar under sommaren en utställning med Åke Arenhills verksamhet som illustratör och formgivare.
Åke Arenhill är en produktiv mångsysslare. Han har genom åren påverkat vår vardag på många olika sätt och gör så fortfarande.
Hans konstnärskap inkluderar bl.a. måleri, illustration, design och formgivning.
Åke Arenhills första utställning var 1940 - en porträttutställning på Malmö Museum.
70-år senare visar Rum för Reklam nu ett utsnitt av Åkes verk som illustratör och formgivare. Utställningen har under 2009 visats på Form/Design Center i Malmö och var då kompletterad med en utställning av Åkes måleri på Galleri Final.
Utställningen är ett samarbete med Form/Design Center och Reklam & Designhistoriska föreningen.
Nyskapande kolonistugor i trädgårdsstaden Landskrona.
26 september 2010 - 9 januari 2011
Landskrona är Sveriges kolonitätaste stad, med vackra parker och ett gediget trädgårdsintresse hos befolkningen. Landskrona kan med all rätt benämnas trädgårdsstaden, vilket ska lyftas under Landskrona stads 600 årsjubileum. Till jubileet 2013 planeras därför en koloni- och odlingsutställning.
Till detta arrangemang har arkitektstudenter från Lunds tekniska högskola, i kursen träbyggnad, formgivit kolonistugor. Av de 30 modellerna har en jury valt ut 10 förslag som kommer att byggas i full skala. Enoch Thulin gymnasiets byggprogram bygger, med start under höstterminen 2010. Kolonistugorna ska sedan placeras i Citadellområdet under Landskronas jubileumsår 2013.
Tidigare har de vinnande förslagen ställts ut. Nu visas samtliga modeller upp på Landskrona museum. 30 inspirerande modeller, i skala 1:10.
En utställning med verk av Per Henry Richter, en av vår tids mest tongivande copywriter.
En utställning om en känd Landskronabyrå. Borstahusen Kommunikation går tillbaka ända till 1961. Tidigt känd som Tecknargården har Landskronabyrån med tiden meriterat sig internationellt med tunga uppdrag inom strategi, design och kommunikation.
En utställning med Ove Pihls omfattande produktion genom åren. I över 30 år har Ove Pihl arbetat som art director. Han grundade annonsbyrån Falk & Pihl, förlaget Atlantis samt tillsammans med Robert Malmqvist bokförlaget Page One. I utställningen visas allt från arbetsprover till internationellt uppmärksammad och belönad reklam. (Donation av Ove Pihl.)
En utställning på Landskrona museum om ett unikt reklamarkiv.
Företaget Snickers grundades i Sverige 1975 och har sedan dess vuxit kraftigt. Idag är det ett av Europas ledande varumärken inom arbetskläder och finns representerat i 15 länder. Allt börjar med en sann historia. Frustration och ilska ledde till en uppfinning, som i sin tur skapade ett företag. Det är detta som gör Snickers så speciellt, en historia ur verkligheten. (Donation av Bengt Ericsson.)
Den svenska seriehistorien är ett halsbrytande äventyr, smockfull med överraskningar och oväntade vändningar – från 1700-talets erotiska ögonblicksbilder av Johan Tobias Sergel till dagens svenska Mangakonst med Åsa Ekström, en svensk serietecknare som etablerat sig i Japan. I utställningen visade Seriefrämjandet en historisk översikt, originalteckningar av kända svenska serietecknare samt rariteter från Svenskt Seriearkiv. Det visades även nya originalteckningar av svenska serietecknare. Gunnar Krantz, serietecknare och konstnär, producerade en del av utställningen. Han visade eget material samt verk av bland andra Mia Fredriksson, Mats Källblad och Christer Järeslätt (Fotoskrap). Gert Jacobsson, Rum för reklam, Landskrona Museum
Gert Jacobsson (1943-2005) var en av de första i Skandinavien som använde sig av datortekniken inom grafisk design. På ett tidigare oöverträffat sätt integrerade han den nya tekniken med sitt typografiska kunnande. Internationellt känd blev Gert genom utmärkelser i affischbiennaler världen över. Affischkonsten gjordes vid sidan om arbetet på reklambyrån Arbmans i Malmö. En rad bokomslag, logotyper, kortfilmer och några typsnitt ingår också i Gerts levnadsverk.
M&Ö är förkortningen för kreatörsduon John Melin och Anders Österlin. Det är också signaturen för den svenska kreativa revolutionen under 50- och 60-talet. Utställningen producerades av Jerry Bengtsson i samarbete med Form Design Center i Malmö och Sveriges Arkiv för Reklam och Grafisk Design i Landskrona och Landskrona Museum. Stort tack till (3) Screen i Malmö benäget tillstånd.
Guldåldern inom svensk reklamhistoria varade från mitten av 1960-talet till slutet av 70-talet. Fotografen Claës Lewenhaupt var ofta den som tog bilderna. Rum för Reklam visar trettio av hans bilder, såväl publicerade som oanvända.
Formgivare, art director, professor och bildkonstnär. Under sitt 40 åriga yrkesliv har han åstadkommit en inspirerade produktion av grafiska och konstnärliga uttryck. Utställningen bestod av en unika samling av 20 års grafiska arbeten för Lammhults.
Reklam och modefotografen, en av de största inom modefotografien i Sverige. Thurander har bl.a. fotograferat de stora kampanjerna för NK, KappAhl, Impuls m.m.
100-wattaren uppmärksammar kreativ reklam som gett effekt. Tävlingen har pågått sedan 1990. Den arrangeras av Dagens Industri och Annonsörsföreningen i samarbete med Sveriges reklamförbund.
Utställningen visar donerat och deponerat material av Anders Beckman (1907-67), reklamtecknare och målare, utbildad i Stockholm, Paris och Berlin, var i slutet av 30-talet Sveriges mest framgångsrike reklamkonstnär. 1939 grundade han och textilkonstnären Göta Trägårdh Beckmans Skola för reklam, mode och illustration.
Utställningen visar annonser, skyltar och annat reklammaterial från Landskrona under 1900-talet.
Olle Eksell, var en legendarisk designer med mer än 60 års erfarenhet som reklamtecknare, journalist och grafisk formgivare.
Han var visionären och designern som redan på 60-talet talade om att form, design och ekonomi hängde ihop. Olle Eksell var den första utställaren i Rum för Reklams lokal på Landskrona Museums 4:e våning. Stort tack till Reklam- & Designhistoriska Föreningen, Ahlqvist & Co, (3) Screen samt Papyrus AB, med vars hjälp vi genomförde utställningen.
Hans Arnold, sagor, skräck och sex, Rum för Reklam, Landskrona Museum
I över femtio år har hans penna trollat fram bilder. Mest är Hans Arnold kanske känd som skräcktecknaren, men lika flitigt skapar han sagovärldar och surrealistiska bilder.
Tecknare, illustratör, grafiker, reklamman. Lars Melanders arbeten under hans tid som reklamman.
Lite svensk reklamhistoria, Röhsska museet, Göteborg. Klara reklambyrå, Karlstad. Volvo Showroom, Stockholm. Vandringsutställning bekostad av Annonsörförbundet organiserad av Miami Adervertising Agency producerad av Reklamarkivet/Landskrona kulturförvaltning.
Senast uppdaterad av Anne-Marie Fäldt
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.