Tillfälliga utställningar

Kelim – Mindre Asiens mönstrade mattor 

19 juni - 10 oktober 2021

I denna utställning möter du en mångfald av färger och mönster i ett hantverk som är antikt men fortfarande levande. Kelimmattor har vävts i Mindre Asien i över tvåtusen år och har spridits över världen och fascinerat och förfört i århundraden.

Kelimvävnaderna som visas kommer från en privat samling och är främst vävda under 1800-talet. De flesta har sitt ursprung i olika delar av Turkiet, men även vävnader från Syrien, Georgien, Ryssland, Armenien och Azerbajdzjan är representerade.

Kelimer är en naturlig del av vardagen i Mindre Asien, där de används som såväl bruksföremål som utsmyckning. De vävs på samma sätt idag som de alltid har vävts och med mönster som har ärvts i generationer. En levande historia.

KELIM1 LORES.jpg

 

 

FRAGMENT

En utställning med mer eller mindre osannolika föremål som samlat damm i museets källare under de senaste hundra åren.

29 mars 2020 -  på Landskrona museum.

Välkommen till en ovanligt fantasieggande utställning. Inom den anrika, imponerande stenkasernen från 1760 mitt i Landskrona samt i dess magasin har en unik upptäcktsresa ägt rum. I samlingarna har museets personal identifierat ca 250 sällan skådade föremål. Här samsades bortglömda ting, från magnifika pjäser till ringaktat krafs; här dolde sig en hisnande mix av sandsäckar från Andrées polarballong 1897 och p-pillerkartor från sextiotalets kärlekssomrar. Utställningen väcker frågor om vad människan värderade i det förflutna och vad hon nonchalerar i samtiden. Och tvärtom. Skratt – ja. Eftertanke – definitivt. 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontakt  
Kontakt

Museets entré
0418-47 31 20
entre.museum@landskrona.se

Besöksadress
Slottsgatan, 261 31 Landskrona
Ingång från Kasernplan.
Museet har även ingång från gatuplan, som leder direkt till hiss. 

Fri entré.

Öppettider

 

 

Kalender museum 
Kalender museum

Händer idag:

Inga evenemang idag Visa alla

Senast uppdaterad av Caroline Larsson