Tillfälliga utställningar

Hammare & spik  

Bygg dina möbler med inspiration av Enzo Mari
Landskrona museum 12 juni - 14 augusti 2022

Fårstol

Utställningen Hammare & spik är en hyllning till den revolutionäre italienske designern Enzo Mari vars radikala idéer har påverkat flera generationer av designers ända fram till idag. 

Journalisten och författaren Erik Eje Almqvist har både anpassat Maris ritningar till svenska standardbrädor och ritat egna möbler utifrån samma grundprinciper. I utställningen uppmuntrar han alla att plocka upp hammaren:  

– Det är en speciell känsla att sitta vid ett bord man byggt själv. Men att lära sig bondsnickra för husbehov kan också vara ett sätt att frigöra sig från uppfattningen att tillverkning är något som andra ägnar sig åt och att den enda legitima fritidssysslan är att konsumera. 

Workshoppar i sommar  

I samband med utställningen ordnas verkstadskurser. Under tre timmar får du bygga en stol ur boken Hammare & spik.

Erik Eje Almqvist vägleder genom processen och berättar om några enkla principer och tekniker med vilka vem som helst kan bygga egna möbler av planhyvlad furu.

Metoderna utgår från idéer som formgivaren Enzo Mari lanserade i ”Autoprogettazione?” 1974. Uppsågat virke och verktyg finns på plats.

Inga förkunskaper behövs, alla är välkomna. 

Antalet platser är begränsat, föranmälan krävs. 

Datum och tider: 
30 juni kl. 18.00-21.00 - fullbokad.
11 augusti kl. 18.00-21.00 - fullbokad.
Plats: Landskrona museum 
Kostnad: 400 kronor inklusive material. Du får med din färdiga möbel hem. 
Anmälan: Anmäl dig genom att mejla till anneli.oxenstierna@landskrona.se
Vänligen ange vilket datum du vill gå. 

Enzo Mari 

Enzo Mari (1932-2020) var en italiensk konstnär och designer som bland annat skapade möbler, spel, leksaker och grafik. Han forskade även i psykologi och rumsuppfattning, färg och volym. Mari samarbetade med Danese Milano under 1950-talet, men har också arbetat med andra kända företag så som Driade, Alessi, Zanotta, Artemide och Olivetti. 

Erik Eje Almqvist 

Erik Eje Almqvist är journalist och författare. 2008 var han med och startade Magasinet Filter, där han arbetat under flera år, bland annat som chefredaktör. Han har även gått en möbelsnickarutbildning på Københavns Tekniske Skole och skrivit boken Hammare & spik, som gav upphov till utställningen med samma namn.  

Erik Eije Almqvist

FRAGMENT

29 mars 2020 - 

Välkommen till en ovanligt fantasieggande utställning.

I museets samlingar och magasin har museets personal identifierat ca 250 sällan skådade föremål. Allt från magnifika pjäser till ringaktat krafs; här dolde sig en hisnande mix av sandsäckar från ingenjör Andrées ballongfärd över Arktis 1897 och p-pillerkartor från sextiotalets kärlekssomrar.

Utställningen väcker frågor om vad människan värderade i det förflutna och vad hon nonchalerar i samtiden. Och tvärtom. Skratt – ja. Eftertanke – definitivt. 

Föremål från museets samlingar. Foto.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontakt  
Kontakt

0418-47 31 20
entre.museum@landskrona.se

Slottsgatan, 261 31 Landskrona
Ingång från Kasernplan.
Museet har även ingång från gatuplan, som leder direkt till hiss. 

Fri entré.

Öppettider

 

 

Kalender museum 
Kalender museum

Senast uppdaterad av Hannele Piirainen