Rothoffs museikoloni

En kort promenad från Landskrona museum ligger Rothoffs museikoloni – den enda i sitt slag.

Kolonistugan är öppen kl. 12-16 dagligen under perioden 1 maj15 september. Trädgården är öppen för besök under dygnets ljusa timmar året om. 

I Sveriges kolonitätaste stad Landskrona, finns landets enda museikoloni. Den lilla stugan med tillhörande kolonilott ligger i det centralt belägna koloniområdet runt det gamla Citadellet. Kolonimuseet går under namnet Rothoffs koloni och här bedrivs en populär verksamhet i Landskrona museums regi.

Familjen Rothoff köpte kolonin på tidigt 1900-tal, eftersom man behövde ett ställe att odla potatis. Den lilla gröna stugan byggdes redan 1903 och bestod från början av endast ett enda rum, 2 x 2,5 m. Stugan fungerar idag som utställningslokal -  möblerad som på 1900-talets början och med en liten utställning om koloniområdets historia. I trädgården bedriver museet ekologisk museiverksamhet. Trädgården odlas ekologiskt, med perennrabatter och rosor på framsidan och köksland med grönsaker och kryddväxter på baksidan. Landskrona Biodlarförening har hand om den originella bikupan med snickarglädje och den goda kolonihonungen säljs i museets butik.

Rothoffs koloni är till glädje för alla. Välkommen att slå dig ner med kaffekorgen i bersån, titta på växterna och smaka på smultronen. Trädgården fungerar både som en inspirationsplats för dig som är trädgårdsintresserade och som en stilla oas för dig som bara vill njuta en stund i en vacker miljö.

Sommarutställning 2019: Barnens trädgård 

Barn i trädgård handlar om mer än hoppmattor och gräsmattor för fotboll. De flesta barn är nyfikna på saker som växer, insekterna som besöker dem och fåglarna som sprätter runt i bäddarna.

Kom och besök vår solrosdjungel, lukta på växter som doftar läsk, polkagris, choklad eller kokos, se vad du kan odla av sakerna i skafferiet eller titta på blommor och insekter med förstoringsglas. Även stora barn är välkomna.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontakt  
Kontakt

Besöksadress
Citadellvägen 21

Landskrona museum

0418-47 31 20

Hitta hit  
Hitta hit

Citadellvägen 21, Citadellets koloniområde