En Sv

Planetstig

På Ven finns en planetstig som ger dig en uppfattning om planeternas avstånd till varandra, vad som utmärker varje planet och hur Tycho Brahe studerade dem.

Stigen börjar med solen framför Allhelgonakyrkan på Tycho Brahe-museet och fortsätter ner till Cykeluthyrningen ovanför hamnen i Bäckviken. Det går också bra att börja där, med Saturnus som är den sjätte och sista planeten från solen som Tycho Brahe kände till. Vandra längs med Landsvägen och titta efter de planetformade skyltarna utmed kanten.

Varje planetskylt är försedd med en informativ text, både på svenska och engelska. Planeten som skylten berör är markerad och dess storlek är skalenligt anpassad för att stämma överrens med modellen av solen på museet. Avståndet mellan planeterna är också skalenligt korrekt. På så sätt fungerar planetstigen som ett solsystem i miniatyr. Vandringen är ungefär 1,5 km lång.

Planetstigen byggs upp med hjälp av bidrag från EU Mål2 Öarna, Region Skåne, Stiftelsen Framtidens kultur och AB Landskronahem. Hvens getost, Vens cykeluthyrning och Christer Eriksson har välvilligt upplåtit mark för planetmodeller.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Anne-Marie Fäldt