Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Intresset för vetenskap och historia väcks genom nyfikenhet och möjlighet till egna upptäckter!
I Tycho Brahe-museets pedagogiska program möts vetenskapshistoria och uppfinningsrikedom, med utgångspunkt i Tycho Brahes arbete. Upptäck Tycho Brahe-museet med observatorium, idéhistorisk lekpark, renässansträdgård, väderstation och planetstig!
De pedagogiska programmen är 90 minuter långa. Den första delen har fokus på Tycho Brahes liv och arbete på Ven. Under andra delen görs en praktisk djupdykning i något av Tychos ämnen. Samtliga program anpassas efter årskurs, särskilda behov och önskemål. För att alla elever ska få tid och plats tar vi emot grupper om max 30 elever per pedagog.
Museet är öppet för bokade grupper året om.
Gör en bokningsförfrågan via formuläret för skolprogram
Pedagogiskt program: 40 kr per elev
Pedagogiskt program inklusive överfart med Ventrafiken: 108 kr/elev (85 kr för skolor i Landskrona
Taxan för skolor (40 kr/pers) gäller även vid skolbesök utan bokat skolprogram.
För Landskrona stads sjätteklassare är programmet kostnadsfritt genom Kulturtrappan.
Renässansen var en tid med stora tankar och stora frågor. Men hur spred man sina idéer? Böcker var dyrt, ovanligt och krångligt. Transporter likaså. Brevväxling var därför det snabbaste och effektivaste sättet. En del brev och idéer har bevarats och vi tittar närmare på vad de berättar. I Epistolarum Astronomicarum publicerade Tycho Brahe år 1596 första delen av sin omfattande brevväxling. Boken är tryckt på Uraniborg, på papper som tillverkats på Ven. Vi läser ur delar av boken och diskuterar vetenskapsspråket, brevväxlingen, boktryckarkonsten och papperstillverkningen.
Praktisk verkstad: Eleverna tillverkar eget papper av bomull
Fördjupning: Latinet, dikten och tidens ideal
Tycho Brahe menade att varje växt och mineral hade fått speciella egenskaper genom att Gud låtit stjärnorna ge dem kraft. Alkemin, skrev Tycho, var därför en ”jordisk astronomi”, och bara den astronomiskt kunnige begrep hur man skulle hantera alkemin, precis som bara den som studerat alkemi kunde förstå astronomi. För Tycho var alltså astronomin, astrologin och alkemin tre olika delar av en och samma vetenskap – vetenskapen om hur jorden och himlen hänger ihop med varandra.
På slottet Uraniborg fanns inskriptionerna ”då jag ser upp, så ser jag samtidigt ner” och ”när jag ser ner, ser jag samtidigt upp” – Himlen och jorden var varandras spegelbilder. Slottet omgavs av en stor trädgård med olika läkeväxter och i källaren fanns laboratoriet där Tycho hemlighetsfullt arbetade med sina experiment. Efter hans död överlämnades Tychos receptsamling till kung Christian IV.
Praktisk verkstad: Eleverna delas i två grupper, sjuka och läkare, och tillsammans ska de hitta och samla in de läkeväxter som kan bota sjukdomarna.
Fördjupning: Genom rollspel får eleverna förståelse för både synen på kroppen, samt förhållandet till sjukdom och medicin under renässansen. Eleverna får inblick i hur idéer om kroppen och dess läkande förändrats över tid.
År 1572 upptäckte Tycho Brahe en ny stjärna. Enligt den grekiske filosofen Aristoteles fanns jorden i universums centrum och runt jorden cirklade planeterna och stjärnorna längs kristallsfärer. Dessa himlasfärer ansågs vara evigt oföränderliga. Genom observationer lyckades Tycho bevisa att ”den nya stjärnan” uppstod just i den himmelska sfären. Men hur gjorde han egentligen det?
Tycho konstruerade och utvecklade flera instrument för olika observationer. En del byggde på tidigare astronomers idéer, medan den triangulära sextanten, liksom instrumentens skalor och sikten, var hans egna uppfinningar.
Praktisk verkstad: Mätningar och egna observationer. Eleverna provar att mäta med Jakobsstav och Sextant, med hjälp av grader och vinkelavstånd. Tillsammans testar vi även att manövrera två av Tychos egna mätinstrument; Den triangulära sextanten och Stålkvadranten.
Inför eller efter ett besök hos oss har vi tagit fram lärarhandledningarna nedan.
Lärarhandledning svenska
Lärarhandledning dansk
Tycho Brahe-museet är en del av Landskrona stads kulturtrappa. Det betyder att vi kostnadsfritt tar emot alla sjätteklassare från Landskrona kommun. Det enda skolan betalar själv är färjeöverfarten (45 SEK per person).
Vid bokningsförfrågan väljer ni Kulturtrappan under fliken "Visning/tour".
Genom ett program på Tycho Brahe-museet introduceras eleverna för Tycho och hans liv på Ven under 1500-talets senare hälft. Eleverna besöker observatoriet Stjärneborg och får ta del av den nya utställningen Insula Hvæna, som handlar om de venbor som levde på ön samtidigt som Tycho Brahe. Vi samtalar även kring källor och källkritik – vad vet vi egentligen om hur det var förr i tiden?
Tycho Brahe-museet
Landsvägen 182 Ven
+ 46 (0) 418 47 31 09
(tillgängligt under öppettider)
tycho.brahe@landskrona.se
Entrépriser
Vänligen observera att vi är kontantfria.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Caroline Larsson
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.