Skoldatateket

Vi riktar oss främst till lärare i grund- och gymnasieskolan, vars elever har läs- och skrivsvårigheter/dyslexi och/eller koncentrationssvårigheter.

SKOLDATATEKET kopplar samman specialpedagogisk kompetens med IT-inriktat stöd till elever i läs- och skrivsvårigheter och/eller koncentrationssvårigheter, bland annat genom:

 • Utprovning av assisterande teknik (tex dator eller iPad) för elever i behov av dessa. Föräldrar erbjuds att närvara vid utprovningen som kan ske på Skoldatateket eller på skolan.
 • Korttidsutlåning av produkter som kan förbättra förmågan att fokusera, som tex taktila hjälpmedel, hörselkåpor, bordsskärmar och sittdynor. Efter utlåningsperioden får skolan besluta om ev. inköp.
 • Fortbildning av lärare/arbetslag kring assisterande teknik och deras användningsområden.
 • Att hålla oss uppdaterade vad gäller assisterande teknik i skolans värld.

 

ASSISTERANDE TEKNIK - bra för många elever, men särskilt viktiga för elever i läs- och skrivsvårigheter.

Program som finns på alla skoldatorer på grund- och gymnasieskolan:

 • ViTal - Talsyntes, omvandlar text till tal.
 • Stava Rex - Rättstavningsprogram på svenska.
 • Spell Right - Rättstavningsprogram på engelska. 

    

I Landskrona stad kan alla elever i grund- och gymnasieskolan ladda ner följande datorprogram hemma gratis. Eleverna får sina inloggningsuppgifter i skolan:

Elever i grundskolan kan även ladda ner:

 

I en privat iPad kan elever i grundskolan ladda ner följande appar och logga in med hjälp av inloggningsuppgifterna som de får från skolan.

 • IntoWords (iOS) - Talsyntes och stavningsstöd. I appen kan man skriva och få texten uppläst medan man skriver. Man kan även lyssna på texten när den är färdigskriven. Möjlighet finns att även få ordförslag under tiden man skriver. Man kan aktivera tangentbordet och använda det i valfri app med samma funktioner.
  Film om IntoWords-tangentbordets funktioner:  https://youtu.be/2tPJY7rnIiU
 • Inläsningstjänst (iOS och Android) - Inlästa läromedel. Här finns de flesta läromedel som används i skolan i inläst version. Inläsningen är gjord av en människa. Man kan bla ändra uppläsningshastighet samt enkelt "bläddra" fram- och bakåt i texten/boken. Fungerar även utmärkt i mobilen!

 

NE.se kan alla elever i Landskrona använda gratis. På NE.se finns bl.a. ordböcker och ett uppslagsverk där texterna finns i en enkel och en lång version.

Genom att gå in på www.ne.se i skolan kan eleverna skapa ett personligt konto (gratis) för att kunna använda NE.se hemma och för att kunna logga in i NE Junior-apparna. 

NE junior är gratisappar (åk F-3) som kan laddas ner på en iPad. 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontakta Skoldatateket  
Kontakta Skoldatateket

Besöksadress:
Kavallerigatan 2B (Tyghuset)
261 31 Landskrona

0418-47 42 42 skoldatateket@landskrona.se

 

Eija Viitasaari Specialpedagog

Mattias Löwdell IKT-strateg